Kámoni Arborétum: őszre elkészül a látogató- és ökoturisztikai központ

Őszre elkészül a szombathelyi Kámoni Arborétum komplex turisztikai célú fejlesztése, valamint felfrissül a majdnem százötven éves növényzet is, európai uniós támogatásból.

Ambrózai Zsuzsanna

Többször is foglalkoztunk már az elmúlt hetekben a Kámoni Arborétum helyzetével, arról azonban kevés szó esett, milyen természetbeli változások várhatóak magában a kertben, illetve hol tart jelenleg a kivitelezés.

Az uniós fejlesztések eredményeként a huszonöt hektáros, besűrűsödött kert megtisztul, az értékes növényállomány pedig levegőhöz jut. A projekt során 34 ezer négyzetméter területet tisztítanak meg a nemkívánatos, elburjánzott cserjéktől, valamint a beteg és erősen sérült fákat is eltávolítják. Ezen kívül hétszáz faegyedet telepítenek és cserjéket ültetnek a kertbe.

A projekthez kapcsolódik az arborétum komplex turisztikai célú fejlesztése: egy látogató- és ökoturisztikai központ épül fel, létrejön egy öt és fél kilométer hosszú tanösvényhálózat, valamint egy huszonkét kilométer hosszú túraútvonal, amely majd az arborétumot köti össze a térség látnivalóival.

Bereczki László, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója magáról a kivitelezés folyamatáról, és annak esetleges nehézségeiről beszélt. - Az általunk javasolt határidő, melyet még a pályázatunkban javasoltunk, sajnos rajtunk kívül álló okok miatt lerövidült, két és fél, három hónappal. Ez némi hátrányt jelentett számunkra, viszont teljes mértékben tisztában vagyunk azzal, hogy mit vállaltunk, és azt igyekszünk is teljesíteni. Tartjuk magunkat a határidőhöz, de ebben sajnos nem túl jó partnerünk az időjárás. Sajnos az elmúlt hetek esőzései nem kedveztek számunkra. De ettől eltekintve azt kell, hogy mondjam, jól állunk. Több szakma dolgozik együtt: elkészült a tető, most a villanyon és a fűtésen dolgoznak az épületben a szakemberek. A napokban rakták be a külső nyílászárókat. Szépen halad a munka, reméljük, novemberre minden elkészül - mondja Bereczki László.

- Tisztában vagyunk azzal is, hogy voltak problémák a lakók részéről, felháborodás jellemezte a hangulatukat. Ugyanakkor úgy gondolom, jelen állás szerint a kivitelezők és a lakók közti gond megszűnt. Egyre többet beszélgetünk, kijönnek, érdeklődnek, és ez jó. Megértették, hogy nekünk teljesítenünk kell a feladatunkat, mást nem tudunk csinálni - tette hozzá az ügyvezető. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!