Legkedveltebb üdülőhelyek 2011 - Őriszentpéter: centrális hely ózondús levegővel (6.)

Két éve a legkedveltebb fürdőhelyet, tavaly és idén is a falusi nyaralóhelyeket keressük. Apátistvánfalvával kezdtünk, s Vaskeresztessel fejezzük be. A turisták osztályzatai alapján dől el a sorrend. Különdíjat is kiadunk a portálunkon megtartott szavazás alapján. Aki nyer, védnöki táblával és büszke címmel gyarapszik. Őriszentpéterrel folytatjuk.

Simon Erzsébet

Egész évre feltöltődik itt az ember, még ha csak néhány napon át barangol is a hét dombra épült városkában. Ez lehetne a summázata azoknak az elismerő mondatoknak, amelyeket a szeres településen gyűjtöttünk az oda látogató vendégektől. Leginkább a pompás tájba, az ózondús levegőbe szerettek bele, ugyanakkor nem győzték dicsérni az őrségi embereket, akikkel kapcsolatosan a szíveslátás fogalma szerintük tényleg azt takarja, amit a szó jelent. A nyájas fogadtatás persze nemcsak a szállásadók, vendéglátóhelyek sajátja.
 
- Az, hogy az itt élők mindig köszönnek egymásnak, valójában nem lepett meg, de hogy nekem, az idegennek is bólintanak, aki csak sétálok a kanyargós utcákon, annál inkább - áradozott Sisak János, aki az ország másik feléből csak átutazóba érkezett. - Sajnos itt kell hagynom ezt a meseszép vidéket, ám abban biztos vagyok, hogy majd még visszatérek.
 
Vannak ezzel így sokan: hiszen amellett, hogy az őrségi táj kínálta harmóniát vágyják, nem vetik meg azokat a programokat, látnivalókat, amelyek országos és ma már nemzetközi hírűvé tették a gazdag épített örökséggel is bíró települést.
 
Jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években az ÉDEN-díjas Őrség, ami azt jelenti, hogy európai szinten is versenyképes  fogalmaz Rimán Lászlóné alpolgármester.  A város adottságai nagyon jók, természeti, népi építészeti kincsekben gazdagok vagyunk. Az itt élők a múltban is mindent megtettek a környezetük védelméért, aminek köszönhetően ma is van mire vigyáznunk.
 
Őriszentpéter településszerkezete máig őrzi az évszázados építkezési módot, a szeres településformát. A dombra épült házcsoportok, szerek különös hangulatot kölcsönöznek a mintegy 1200 lelkes kisvárosnak. A szerek általában az ott élő családokról kapták a nevüket, de előfordul a földrajzi elhelyezkedés szerinti, vagy éppen az ősi mesterségekről való elnevezés. Régebben az egyes szerek közti távolság meglehetősen nagy volt, ma már ezek a beépítettség miatt rövidültek.
 
- Háromszor is elhagytuk a település végét jelző közlekedési táblát, de szerencsére nem aggódtunk, mert egy bűbájos helybeli néni előzőleg elmagyarázta, hogy így jutunk az úti célunkhoz, a Galambdúc vendégházhoz  - eleveníti föl nyaralásuk kezdetét Sziebertné Papp Erika. - Az interneten keresgéltem, így leltem a helyre. Mi minden évben más-más tájegység felé vesszük az irányt. Úgy fél évtizede a gyerekeinkkel töltöttünk az Őrségben pár órát, most a férjemmel találomra választottuk a helyszínt. Felhívtam a szállásadót, s annyira lenyűgözött a kedvességével, hogy rögvest elköteleztem magam mellette. Igaz, azt hittük, nem is találjuk meg a Keserűszert, de lám, itt ejtőzünk a minden igényünket kielégítő vendégházban.
 
Bertháné Baksa Erika minden vendégét szívélyesen fogadja. A fiatalasszony arról nevezetes, hogy a saját maga írta AVOP-pályázat révén sikerült annyi támogatást szereznie, amelynek a segítségével négy apartmant alakíthatott ki a család egykori gazdasági épületéből. A mai épület épp csak annyiban árulkodik arról, hogy valaha pajta, istálló, szénatároló volt, hogy meghagyták a helyiségekben a boltíveket, s az eredetileg 1943 körül épült ház eresze alá a felújítást követően visszahelyezték a galambdúcot. Innen kapta a nevét a vendégház, amelynek udvarán tájba illő pihenő- és játszóeszközök teszik kellemessé a tartózkodást. Erika büszke arra, hogy minden szakmunkát őrségi mesterember csinált, s bizony sok-sok saját kétkezi munka is benne van a tucatnyi vendég elszállásolására alkalmas épületben. Minden apartman más-más, az egyiknek a konyharészében különösen mutatós a csempe.

- Az úgy történt, hogy a kisgyerekeim, Luca és Levente adogatták a darabokat. Én mondtam a mesternek, nem lesz jó így, hogy csak találomra rakja, de lám, egészen pofásra sikeredett.
 
Csinos lett az a stilizált galambdúc is, amely a csúnya fémvillanyórát takarja, s az a szabadtéri kemence, amely a használatakor nemcsak a kenyeret süti meg, hanem a szíveket is felmelegíti.
 

Az egész vendégházat a látogatók igénye alapján igyekeztem alakítani. A kemencében együtt sütünk a vendégekkel, s a négy apartman különböző lakói, mire letelik a nyaralás, barátokká kovácsolódnak. Vannak visszatérő vendégek, bár ma már nem az a jellemző, hogy tíz napra jönnek: legföljebb egy hétre, vagy hosszú hétvégére.
 
Az egyhuzamban való tartózkodás lerövidülését másutt is fölemlegették. Pédául Körmendiné Tarrósy Piroska, az Őrség és Vidéke Vendégvárók Egyesületének a vezetője. A 39 tagot számláló érdekvédelmi szervezet a közös marketing, a hagyományőrzés és az információáramlás gyümölcsözőbbé tétele érdekében alakult meg hat éve. A világháló használatával egy újabb ablakot nyitottak, ami nemcsak számukra teszi könnyebbé a kapcsolattartást, hanem a vendégeknek is kényelmes. A szállásadók egymást is segítik, s a turisták is tájékozottabbak a programokat illetően. Piroskáék Sziklakert vendégháza az Alszeren található, tíz embernek nyújt  elhelyezést a gyönyörűen parkosított ingatlan.
 
- A látogatók zöme a fővárosból, az alföldi nagy városokból érkezik - hallottuk. - Tíz éve még arról ábrándoztunk, hogy ne csak nyáron, hanem az elő- és utószezonban is jöjjenek az Őrségbe. Mára elmondhatjuk, hogy a rengeteg programnak köszönhetően megnyújtottuk a szezont. Igaz, a legtöbb vendég nem hónapokkal előre foglalja le a szállását, hanem csak egy-két héttel az érkezése előtt, és kevesen vannak, akik hosszabb ideig maradnak. Sokan a nevezetes programokhoz  A Virágzás Napjai, az  Őrségi Vásár, Hétrétország, Nemzetközi Tökfesztivál, Vadpörköltfőző verseny  kötik a látogatásukat. Pozitívum, hogy rengeteg javult a szolgáltatások színvonala, a boltok nyitva tartása igazodik az igényekhez, s ma már egyre több az étkezési lehetőség. A turizmusfejlesztésben élen jár a nemzeti park, s a Teleházzal és a kistérségi társulással közösen idegenforgalmi kiadványaink révén is népszerűsítjük a vidékünket.
 
- Őriszentpéter tiszta, gondozott kisváros, ma már van elegendő szállás, étterem, és program is, de mondhatni, a turizmus bölcsője volt korábban is - értékel Rimán Lászlóné. - A Vas Megyei Idegenforgalmi Hivatal már a hetvenes években lerakta az alapokat. Ma a településen 53 szállásadó van 129 szobával, 335 regisztrált férőhellyel. A szállásadók többsége kereset-kiegészítés miatt vált falusi vendéglátóvá. Jómagam több évtizede dolgozom az idegenforgalom területén, tapasztalatból mondom, hogy nagyon nagy vonzerő az ide látogatóknak az itteniek tiszta gondolatvilága, ahogy a vidéki ember barátságával fogadják a betérőket, és megbecsülik a visszatérőt.  
 

A vendéggel barátságosak, megbecsülik

- Az egyetemi éveim alatt bebarangoltuk az Őrséget a barátaimmal. Aztán a munkám miatt sokáig nem jöhettem, egy idő óta a nejemmel látogatunk ide - mondja a  Kecskemét mellett élő Szolarov Emil. - Két éve megállapodtunk Őriszentpéteren. Itt minden megvan, amit kívánunk: centrális hely,  vannak boltok, éttermek, gazdag kulturális programok. De ami a legvonzóbb benne, az a nyugalmat árasztó pomás táj, s az ózondús levegő. 

Korábbi játékaink:

Legkedveltebb fürdőhelyek 2009

Legkedveltebb falusi nyaralóhelyek 2010

Rovatunk támogatója a Herendi Porcelánmanufaktúra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!