Magyarországon egyetlen férfi hastáncos van

Két fiatal hölgy vár rám a kávézó teraszán. Csinosak, vidámak, sugárzik róluk, hogy harmóniában vannak önmagukkal és a környezetükkel. Később rádöbbenek, nem más váltja ezt ki belőlük, mint a hastánc.

Ambrózai Zsuzsanna

Már a beszélgetés elején szembesülök azza,  hogy sztereotípiákkal rendelkezem a hastánccal kapcsolatban. Ebben Kata és Viki is megerősít.

- Bármennyire furcsának hangzik, a hastánc alapvetően nem női tánc. Az arab világban ugyanis férfiak táncolják elsősorban. Ha csak abba gondolsz bele, hogy a nők teste szinte teljesen el van fedve, akkor érthető. Ők csak otthon, családi körben, a maguk szórakoztatására táncolnak. Persze hozzánk Európába, már az eladhatóbb verzió jutott el, vagyis a csillogás, a szép mozdulatok, az öltözék, olykor erotikával fűszerezett tánc  ezek miatt kedveli és szereti az európai ember. A férfiak táncát nyilván nem mutatja a tévé, innentől ők nem is fogják táncolni -  meséli Tobischka Kata, a Jabe Raks formáció táncosa.

- Honnan ered a hastánc?

Egyértelműen az arab világból, ez rendben van, de tulajdonképpen elmondható, hogy amióta emberek élnek a földön, táncolnak. Ez az igazi örömtánc, és azt hiszem, ezt kell a legjobban hangsúlyozni -  teszi hozzá Novák Viki, a Tribe Paganicae és a Tribeca Dance Group táncosa.

 - Egyébként Magyarországon egyetlen  férfi hastáncos van, ő Seres Zoltán. Őt abszolút mértékben mindenki elfogadta. Zoli bármit csinálhat a színpadon, a közönség nagyon szereti  - teszik hozzá mosolyogva.


Hogy miért is beszélhetünk mi most? Mert ők szervezik a karneváli Keleti Bazárt és Kávézót a mozi árkádja alatt.

- Az ötlet Domán Anitától származik mi egy formációban táncolunk évek óta. Vikivel pedig régóta ismerjük egymást, nála is tanultam hastáncolni, illetve mind a mai napig táncolok az egyik csapatában, a Tribe Paganicae-ban. Valamikor 2005-ben a Viki tánccsoportjából lett egy kisebb fellépőcsapat. Anitával alapítottuk, a tagok cserélődtek,  és most Sipos Anikó táncol még velünk. Elsősorban rack sharkit táncolunk, ők a törzsi táncok felé nem nagyon szeretnének elmozdulni. Ezért járok Vikihez is, hogy ezt a vágyamat kielégítsem - mosolyognak egymásra a hölgyek.

Viki több mint tizenöt éve táncol, mára már ez lett a hivatása. Amerikában volt, amikor megfertőződött hastánccal, azóta is sokszor megfordul ott, tanul és tanít. 

- Két formációval is dolgozom idehaza. Az egyik a Tribe Paganicae, ők már régóta megvannak, ők az én törzsi csoportom tagjai - mondja mosolyogva.

- A másik a Tribeca Dance Group, itt hárman vagyunk, két tanítványommal táncolok. Velük kifejezetten a húszas-harmincas évek broadway kabaré műsorát csináljuk most. Szerintem nagyon fontos, hogy a hastáncon belül több stílust is megismerjünk. Fontos, egyrészt azért, hogy kialakuljon a stílusunk, ami iránt vonzódunk. Van ugye a rack sharki, ami teljesen kalasszikus egyiptomi eredetű hastánc, és van a törzsi, ami a keleti kultúrákon alapuló tánc. Persze ennek aztán szintén rengeteg válfaja van, mi a törzsi fúziós táncot folytatjuk. Ebbe nagyon sok minden belefér: az arab táncoktól elkezdve az észak-afrikai nomád táncokig, de említhetném akár a flamencot, a salsát, vagy a modern show elemekkel tűzdelt táncot is - meséli   Viki.

Óhatatlanul felvetődik bennem  a kérdés: ki hastáncolhat?

 - Mindenki, aki szeretne. Mindannyian voltunk kezdők, a hangsúly nem ezen van, hanem a gyakorláson, a folyamatos fejlődésen - mondja Viki.
 Egyébként ez tényleg így van. Ezek a mozdulatok ott vannak, ott élnek bennünk, csak éppen a mi, európai kultúránk nem ezt hozza ki belőlünk. Meg kell találnunk magunkban ezt a csodálatos dolgot, és akkor megnyílunk, lesz önbizalmunk, kiteljesedünk és önmagunkra is rátalálunk. Talán éppen ez a lényeg, az öröm. 
 
Hastánc a Keleti Udvarban

Azoknak, akik szeretnék személyesen is látni a hölgyeket, vasárnap is a Keleti Udvarban a helyük, ahol az este nyolckor kezdődő gálán láthatják a táncosokat. A látvány szinte garantáltan felejthetetlen lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!