Megnyílt a 44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem

Hétfőn nyitotta kapuit a sorrendben 44. Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem a vasi Megyeházán. A szónokok méltatták a rendezvényt.

Kozma Gábor

Hétfőn új helyszínen, a Megyeháza nagytermében nyitották meg ünnepélyesen a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem immáron 44. kurzusát. A Vas megyei TIT Egyesület mint főszervező kemény csatákat vívott - az egyetem tanácsával közösen - a szükséges pénzekért, a támogatásért.

- Úgy véljük, a nyári egyetem olyan érték, amely maximális támogatásra érdemes. Mert nem öncélú, mert a közösségért való. Tehát a lehetséges támogatók érdekeit is szolgálhatja - fogalmazott a megnyitó előtt Banga Lajos és Simon Zoltán Péter, a vasi TIT két vezetője.

Gondolat menetüket aztán hivatalosan is folytatták; telt ház előtt debütálhatott az új kurzus. Amely számos újdonságot is rejt. Ezek egyike, hogy a részt vevő fiatalok csoportos és hasznosítható tanulmányt készítenek a héten, és ezt meg is vitatják. TervGyárat és Mester Tábort indítanak, az utóbbit az önkormányzati urbanisztikai szakemberek számára. A téma, mint mindig a nyári egyetemeken, időszerű: Határtalan megújulás Funkcióvesztett települési területek rehabilitációja.

Elsőként Keresztes Sándor főépítész köszöntötte a hallgatókat és a népes vendégsereget, majd Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök lépett a mikrofonhoz.

- Büszkék vagyunk a nyári egyetemre éppen úgy, mint más szellemi értékeinkre. Mint például a mogersdorfi szimpóziumra, amely a maga idejében az európai enyhülés egyik zászlóshajója volt. Fontosnak tartjuk az emberi örökség és az építészet értékeinek ápolását, s azt a humanizmust, amit teremtenek. Magunk is törekedünk az élhetőbb városokért. E szellemben újult meg Kőszeg, Körmend és Sárvár központja is - mondta az elnök, majd kijelentette: meg kell találni az összhangot és az egyensúlyt a turizmus, a lakóhely, a funkció és az élhető város között.

Fontos célnak nevezte, hogy megmaradjon, fennmaradjon az a harmónia, amit az építészet teremtett. Nekünk is segítenek, persze, hiszen a megyei önkormányzatok szívesen veszik az önök ötleteit, javaslatait. Vagyis szükségünk van az építészek szaktudására, szükségünk van a Savaria urbanisztikai kurzusra - zárta szavait.

Dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester személyes élménnyel kezdett, majd az alapítókra emlékezett. Külön is kiemelte dr. prof. Meggyesi Tamás, a nyári egyetem eddigi elnöke érdemeit, valamint dr. Gonda György megyei tanácselnök egykori alapító munkásságát.

- Szombathelyen is fontos kérdés, hogy miként hasznosíthatók az elhagyott területek, mi legyen ott, ahol valamikor pezsgett az élet, ma viszont ural a csend. Az építészek a politikusok szövetségesei lehetnek abban, hogy  a települések emberiek, lakhatók és élhetőbbek legyenek. Ezért is várjuk örömmel ötleteiket, és ezért is bízunk abban, hogy a héten itt elhangzó  40 előadás és 30 előadó új értékeket teremt - hangsúlyozta a polgármester.

Meggyesi Tamás professzor az elmúlt kurzusokra emlékezett, s mint mondta,az alatt a 18 év alatt, amíg az egyetem tanácsának elnöke volt, sikerült tenni a környezetkultúráért, az urbanizáció tekintélyéért. Ebben végig partnerek voltak a helyiek. Utóda, Ongjerth Richárd ígéretet tett a folytatásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!