MSZP: a munkáltató segítsen törleszteni

Az MSZP politikai összefogást javasol a devizahitelesek érdekében, és azt, hogy a munkáltatók önkéntes alapon vállalják át dolgozóik hiteltörlesztésének 185 forint/frank feletti részét - közölte Szekeres Imre, az ellenzéki párt gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője pénteken.

MTI

"Az elmúlt napok eseményei mutatják, hogy a devizahitelesek érdekében nemzeti összefogásra van szükség. Magyarországtól függetlenül zajlanak olyan gazdasági-pénzügyi folyamatok, amelyek a magyar embereket és vállalatokat, sőt, az önkormányzatokat hozzák sokszor megoldhatatlan helyzetbe" - írta Szekeres Imre, aki szerint a kormány döntéseinek nincsenek érdemi hatásai.

Készítsen a kormány - az eddigi javaslatok alapján - több lépésből álló kártalanítási és hitelkezelési tervet és ezt terjessze az Országgyűlés költségvetési bizottsága elé - indítványozza a szocialista politikus. Szerinte így biztosítható lenne, hogy nem válik pártpolitikai csatározások terepévé a hitelválság kezelése.

Az MSZP tisztában van azzal, hogy többféle problémát kell megoldani, ezért több javaslatra, megoldásra van szükség. Saját eddigi javaslatait összefoglalva a párt augusztus 15-ig konkrét kezdeményezéseket tesz - tudatta.

Kitér arra is, hogy az MSZP gazdaságpolitikai kabinetje az elmúlt napokban vállalati vezetőkkel folytatott konzultációt, hogy a munkáltatók milyen módon kapcsolódhatnának be a devizahitel válságkezelési folyamatba.

Ezeken a konzultációkon fogalmazódott meg az, hogy a munkáltatók önkéntes alapon átvállalhatnák dolgozóik hiteltörlesztésének egy részét; az összeget közvetlenül a bankhoz utalnák, úgy, hogy nem fizetnének utána járulékokat, adókat, vagyis nem jövedelemnek tekintené az állam.

Elkerülendő, hogy ez a bérterhek kijátszására alkalmas eszköz legyen, a szabályait a kormány határozná meg - teszi hozzá, megjegyezve: így az adósnak nem kellene 2015 után többletterheket vállalnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!