Ostromnapok 2011: katonai bemutatók, csatajelenetek, apródpróbák

2007 óta városuk történelmének kiemelkedő időszakára emlékeznek látványos játékkal a kőszegiek minden augusztusban. Követőik akadtak azóta több vasi városban.

Némethy Mária

A 2007 óta már elképzelhetetlen augusztusban Kőszeg az Ostromnapok, azaz a katonai hagyományőrzés, a történelmi emlékezés és egy mindenkit megmozgató nagy közös játék nélkül. A városi szervezetek tűzoltók, a nemzeti kisebbségek, a művészeti csoportok és az iparosok mind összefognak, jelmezt öltve emlékeznek I. Szulejmán török császár és Jurisics Miklós várkapitány összecsapására. 1532-ben 25 napig állta Kőszeg a török ostromot, most  25 napig tarthat a turisták ostroma.

Az idén alapvető különbség: folyik a Jurisics tér és a Jurisics-vár felújítása, ezért  nincs lehetőség a vár ostromára, a Jurisics tér sem lehet vásári helyszín. A program a Fő térre és környékére összpontosul. Katonai összecsapások most is lesznek, sőt a szervezők az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyeznek a katonai bemutatókra, illetve a városfal előtti területeken zajló csatajelenetekre.

Pénteken, a rendezvény nyitónapján felépülnek a katonai táborok, 15 órától megnyílik a kirakodó vásár, toborzást és játékos próbákat tartanak a darabontok. Este (20 óra) összeül az ostromtanács, táncosok, mazsorettek kíséretében fogadják a török látványos és hangos küldöttségét.

Szombaton a müezzin éneke ébreszti a várost (9 óra), a hadvezérek szemügyre veszik seregeiket, a látogató belekóstolhat a tábori életbe. Őrjáratra indulnak a katonák, megnézhetjük a látványos őrségváltást, a Fekete Sereg és a Gyulaffy László Bandérium bemutatóját, az íjászmesterek viadalát. A lelkesebb vendégek maguk is csatlakozhatnak, részt vehetnek az amatőr íjászversenyen (10 óra 30 perc), a gyerekeket pedig várják az apródpróbák.

Délelőtt 11-kor lesz az első összecsapás: török fosztogatók lepik el a vásárt, és megütköznek a város védőivel! 18 órakor megtartják a csapatok hagyományos felvonulását és eskütételét, lesznek heves csetepaték.
A vasárnap már a békésebb programoké: történelmi játszóház, koncertek, táncbemutatók követik egymást,  vásári forgatagban nézelődhetünk.

A  vendégek támogatójegy vásárlással segíthetik a rendezvény megszervezését. Ennek fejében értékes nyereményeket nyerhetnek a szombaton és vasárnap tartott Kótya-vetye sorsoláson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!