Parlagfű: kezdődik a növény tömeges virágzása

Augusztus közepén kezdődik a parlagfű tömeges virágzása. A pollencsapdákban már megtalálható a gyomnövény virágpora.

Bajdó Bettina

- A parlagfű utóbbi évtizedekben történő szaporodását számos tényező serkentette hazánkban - tudtuk meg Szabó Leventétől, a Vas Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságnak igazgatója. 

- A parlagfüvet  kezdeti gyors és intenzív növekedés jellemzi - mondta a vezető, így a parlagfű könnyen elnyomja a vele társulásban élő más növényfajokat. Ritkán esik szó arról, hogy a gyomnövény jó szárazságtűrő képességgel rendelkezik, hazánkban nincsenek természetes ellenségei. Igazolást nyert továbbá az is, hogy a homokon és a savanyú talajokon nagyobb a parlagfű fertőzöttségének a  mértéke. A magvak sokáig megőrzik életképességüket, a mélyebb talajrétegekben 40 év után is találhatunk még életképes magvakat.

Országos összehasonlításban a kedvezőbb földrajzi adottságoknak és a rendezettebb környezetnek köszönhetően a megye parlagfű fertőzöttsége mérsékeltnek mondható. Azonban a levegő pollentartalmában ez nem feltétlenül érzékelhető. A pollent ugyanis a szél messzire hordja, ezért olyan térségekben is megkeseríti az allergiások életét, ahol egyébként igyekeznek rendben, gyommentesen tartani a területeket. A megye mezőgazdasági területe is általánosan fertőzött parlagfűvel, ezért az adott év fertőzöttségi viszonyai a termesztett kultúrnövényektől is függnek. 

- Most kezdődik a parlagfű tömeges virágzása - folytatta Szabó Levente. - A gazdálkodók jogkövető magatartása évről-évre javul. Sok az érdeklődés a hatékony védekezési módok iránt. Több helyen tapasztaltuk, hogy az olajtök kultúrákat kézi gyomlálással mentesítették. Az igazgatósághoz folyamatosan érkeznek bejelentések parlagfűvel fertőzött területekről, júliusban belterületen még nem intézkedtünk fertőzés miatt. A lakossági bejelentések száma jelentősen elmarad az elmúlt év hasonló időszakától. -

A Parlagfű Információs Rendszeren keresztül július végéig hét esetben, körülbelül hét hektáros összterületen derítettek fel külterületen a földhivatal munkatársai parlagfüvet. A felderítési munka július közepén kezdődött és októberig tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!