Régi népi ízek versenye: köleskrokett és a pöfetegleves

Tavasszal írták ki azt a népi, régi ízek receptversenyt, amelynek zárására vasárnap került sor. Jeles közéleti személyiségek is méltatták a helyi ételkultúra jelentőségét.

Kozma Gábor

Gasztronómiai barangolások Vas és Zala megyében - az e címen futó magyar-szlovén uniós projekt az elmúlt hónapokban alaposan megmozgatta a határmente vendéglátását, gasztronómiáját. A projekt résztvevői tájékozódtak  a népi ételek fellelhetőségéről, mi több: feltámasztásáról. Ezért is írták ki a receptversenyt. Volt olyan közös program, amikor a helyi termékeket vették szemügyre. Azért, hogy megjelenjen a magyar-szlovén kínálatban.
Vasárnap a Berki vendéglőben a már említett verseny győzteseinek gratuláltak a szakemberek.  

Házias, különböző tartósítási eljárásokkal készített élelmiszerek, közte lekvárok, szörpök, alkoholos italok, füstölt jellegű termékek, feldolgozott húskészítmények, tejtermékek, savanyúságok, befőttek, valamint rég elfeledettnek hitt Vas és Zala megyei alapanyagokból készült ételek megreformálása, újragondolása  támakörében várták az ehető pályázatokat. A szakmai zsűri tagja volt Ábrahám Gézáné háziasszony, Majthényi László politikus, Pál János zalaegerszegi vendéglátós és Pilnay Zoltán, a Berki konyhafőnöke.
  
- A cél az volt, hogy felkutassuk, csokorba gyűjtsük a két megye területéről a lassan már feledésbe merülő helyi autentikus recepteket; továbbá fellelni a rég elfelejtett tradicionális ízeket, alapanyagokat. Valamint az, hogy a receptgyűjtemény segítse Vas és Zala új, tradicionális receptúrák alapján készülő helyi termékek kifejlesztését, alapul szolgáljon a projektben közreműködő éttermek kínálatának célirányos, helyi gasztronómiai jellegzetességekre épülő bővítéséhez - fogalmazott Takács Tamás, a vasi gazdasági kamara munkatársa. Az ünnepélyes átadón V. Németh Zsolt államtitkár szólt a közönséghez, hangsúlyozva: ez a receptgyűjtemény egy szerteágazó kezdeményezés egyik gyöngyszeme.    

- Ha azt veszem, hogy mennyit fejlődött a borkultúra az elmúlt években, akkor a gasztronómia előtt is nyitva az út. Formálhatja a közízlést, mi több, módosíthat rossz szokásainkon. Egészségesebben és élvezetesebben étkezhetünk, a megfelelő kínálat birtokában .

Bebes István körmendi polgármester, mint mondta, maga is főzőcskézik. Édesanyja receptjeit mértékadónak tartja.

- Városunknak fontos a gasztronómia. Az, hogy a helyi érték itt és ebben is megjelenjen. A most elindított borútunk sikere jelzi, hogy jó úton járunk.

Majthényi László megyei alelnök, maga is könyvíró és  borszakértő, méltatta az eseményt. Külön is kiemelt néhány ősi étket, amelynek elkszítése ezen a napon Pilhay Zoltánra várt. Visszatér a köles, a hajdina. Találkozni a kerékrépával, vagy az almás húslevessel.

- Ezek új minőségeket is jelölnek - mondta.

Az ünnepségen szavalat hangzott el, fellépett a Béri Balogh Ádám táncegyüttes. Ezután ismertették a verseny főbb állomásait. A felhívásra összesen 94 recept érkezett 26 beküldőtől (22 hölgy, 4 férfi). A beküldők átlagéletkora 34 év volt. A legfiatalabb beküldő 19, a legidősebb 66 éves. A díjazott receptek között találtuk a vaddisznóragus tekercset a karamellizált tökmagos káposztasalátával; az aludttejes prószatortát; a köleskrokettet; a bimbós pöfetegkrémlevest; a borhabtortát és a hegyháti hallevest. Végül a résztvevők meg is kóstolhatták a népi ételkölteményeket, megosztva  újabb receptjeiket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!