Romagyilkosságok: a tiszalöki áldozat házában élnek a piricsei túlélők

A Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenő házába költözött egy sértetteket segítő program keretében az a piricsei, hatgyermekes romacsalád, akiket szintén a romák elleni támadássorozatban három évvel ezelőtt támadták meg fegyverekkel és Molotov-koktélokkal Szabolcs megyei otthonukban.

MTI

A piricsei vályogviskóban élt családot és a szomszédjukban lakó édesanyjukat 2008. augusztus 8-án éjjel, álmukban érte a támadás. Az Ady Endre utca végén lévő két utolsó házra több gyújtópalackot dobtak és rálőttek. A zajra a villany nélküli házából kilépő idős asszonyt lábon lőtték, melynek következtében súlyosan megsérült.
   
A családfő, Getyinás Tibor, az MTI tudósítójának elmondta: édesanyja háza már tavaly összedőlt, de az ő kunyhóját is le kellett dózerolni. A most 67 éves anyja a helyi önkormányzat segítségével kapott egy szükséglakást Piricse romák lakta utcájában, így lakhatása rendeződött.
   
A család a nemzetközi újjáépítési akciónak nevezett program keretében - melyet a német Zentralrat Deutscher Sinti und Roma és a hazai Phralipe Független Cigány Szervezet 2010. május 17-én indított Tatárszentgyörgyön, a 2009. február 23-án meggyilkolt Csorba Róbert szülei házának a renoválásával - Tiszalök Újtelepre költözött, de azt akkor nem tudták, hogy éppen abba a házba, amelynek udvarán 2009. április 22-én éjjel megölték a munkába induló Kóka Jenőt.
   
Getyinás Tibor az időközben született hatodik gyermekével idén, a gyilkosság évfordulójakor költözött be az általa „halottas háznak” nevezett otthonba, s elmondása szerint ha ezt már akkor tudják, nem biztos hogy élnek a kínálkozó lakhatási lehetőséggel.
   
Kóka Jenő özvegye az MTI-nek elmondta, a gyilkosság után Tiszaeszlárra költözött lányához, mert a szörnyű emlékek miatt nem tudott egyedül maradni a házban, amelyet felajánlott egy, az áldozatokat segítő program számára.
   
Nem volt választás, valahol lakni kell, ezért elfogadtuk a támogatást - mondta Getyinás Tibor, aki ma már elköltözne Tiszalökről. Ott ugyanis nem ismer senkit, a szomszédok távolságtartóak, és mivel idegen, alkalmi munkalehetősége sincs, ezért gyakran éheznek. Azt tervezi, a megélhetés miatt Nyírpilisre költözik testvére segítségével, aki a falu kisebbségi önkormányzatának vezetője, és már 200 ezer forintért ki is nézett családjának egy kétszobás házat.
   
Elmondása szerint az áldozatokat segítő roma program keretében felújították ugyan a kétszobás házat, járólapokat raktak le, csempéztek, fürdőszobát építettek, de a lecserélt tető beázik, a fürdőszobában ezért pereg, penészedik a vakolat. A házba a vezetékes ivóvizet nem vezették be, vizet csak a kerti kútból, szivattyú segítségével nyernek, ami főzésre nem alkalmas - sorolta panaszait Getyinás Tibor, megjegyezve, amikor beköltöztek a házba, egy 74 ezer forintos villanyszámla tartozást is ki kellett fizetniük. Bútorokat, konyhai eszközöket Gulyás József volt szabad demokrata országgyűlési képviselő adományozott számukra, aki más sértettek, áldozatok családtagjainak sorsát ma is figyelemmel kíséri.
   
Orosz László, Piricse polgármestere (Fidesz-KDNP) az MTI tudósítójának azt mondta: mivel külterületen helyezkedett el az Ady Endre utcában megtámadott két putri, az épületek hivatalosan nem is léteztek. Az utcában még három vályogépület van, de a lakói rendben tartják, és azért lakhatnak benne, mert hivatalosan tanyaként van bejegyezve. Már csak egy, még álló, de lakatlan putri van az utcában, de tulajdonosai börtönben vannak, mert néhány évvel ezelőtt halára éheztették legkisebb gyermeküket, a többiek pedig állami gondozásban vannak.
   
Daróczi Ágnes, a programot koordináló Phralipe alelnöke az MTI-nek korábban elmondta, Tiszalökön a Nemzetközi Építőbarátok (International Bau  Orden - IBO) önkéntesei végezték a javítási munkálatokat. Getyinás Tibor közlése szerint a lakásra egy kazincbarcikai közjegyző előtt kötött szerződés alapján örökös haszonélvezeti jogot kaptak.
   
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy meghívásos pályázaton 8,5 millió forintos támogatást ítélt meg a Phralipének, hogy segítséget nyújthassanak azoknak a családoknak, akik hajlék nélkül maradtak a romák ellen elkövetett támadások után. A roma szervezet két-két millió forintot költ a sértettek házvásárlására, illetve lakóházak renoválására, korszerűsítésére.
   
A hat halálos áldozattal és öt súlyos sérüléssel járt romák elleni kilenc támadásból álló sorozat második cselekménye volt az előre megszervezett piricsei támadás, és az első olyan bűncselekmény, amelyben sérülést okoztak. A támadást Kiss Árpád elsőrendű, és testvére István, a másodrendű vádlott elismerték a bűncselekményben való részvételüket, és társukként nevezték meg a cselekményeket tagadó harmadrendű Pető Zsoltot. Büntetőperük ötszörösen minősülő emberölés és más bűncselekmények miatt március 25-én indult a Pest Megyei Bíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!