Savaria Történelmi Karnevál 2011: elmarad a szombat esti fáklyás felvonulás

Érkezik a vihar Szombathely felé, így az este nyolc órára meghirdetett fáklyás felvonulás elmarad. A hidegfront levonulásának idejére a Karneváli programokat a látogatók és a vásározók biztonsága érdekében felfüggesztik.

Ölbei Lívia

19:40

A szervezők tájékoztatják a Savaria Történelmi Karnevál látogatóit, hogy a várható vihar miatt az alábbi közintézményeket nyitották meg a rendezvény résztvevői számára: 

Befogadóhely neve

Címe

Agora Savaria Filmszínház

Mártírok tere 1.

Vas Megyei Levéltár, mélygarázs

Hefele M.1.

NYME SEK

Berzsenyi D. tér 2.

Megyeháza

Berzsenyi tér 1.

Bartók Terem

Rákóczi F. u. 3.

Képtár

Rákóczi F. u. 12.

Iseum

Rákóczi F. u. 12.

Ferences Rendház

Aréna u.1.      templom bejárat

Ferences templom

Aréna u.1.      bejárat Thököly u. felöl

Székesegyház

Mindszenty tér 1.

Okmányiroda

Bejczy u.1-3.

Városháza

Kossuth 1-3.

Karneváli Iroda - Lovagétterem

Aréna u. 8.

Zrínyi Miklós Általános Iskola

Zrínyi M.u.10.

Kanizsai Dorottya Gimnázium /2 tornaterem

Aréna u. 10.

Kanizsai Dorottya Gimnázium /kalandvár

Horváth Boldizsár Szk.

Zrínyi M.u.12.

Magyar Államkincstár  - mélygarázs

Hefele Mu.3/5

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   A Karnevál szervezői az alábbi közleményt jutatták el portálunkhoz délután:

"Az Országos Meteorológiai Szolgálat Riasztóközpontjának tájékoztatása szerint egy órán belül Szombathely térségébe ér egy hidegfront, amely kezdetben heves széllökésekkel, majd jelentős csapadékkal jár. A hidegfront levonulásának idejére a Karneváli programokat a látogatók és a vásározók biztonsága érdekében felfüggesztjük. A szombat 20.00 órára meghirdetett fáklyás felvonulás elmarad, azt vasárnap 10.00 órától tartjuk meg. Megértésüket, türelmüket és közreműködésüket kérjük! A Savaria Történelmi Karnevál szervezői

Négykarú tündér, pityóka-tekerentyű, lókolbász - karneváli helyzetjelentés

A Fő téri Vesta-templomban csütörtök este 8 óta ég a karnevál lángja - amelynek társaságában azóta is folyamatosan fényképezkedik valaki. Valószínűleg tényleg ez az építmény válhat a 12. Savaria Történelmi Karnevál jelképévé, biztos pontjává ("a Vesta-templomnál találkozunk") - sokkal inkább, mint mondjuk az ideiglenesen a  Thököly utcában felállított diadalív, amelyet a karnevál után a tervek szerint a Zanati úti körforgalomban állítanak fel, bár a tetőn már szombaton délelőtt tizenegy óra tájban ki-kiütközik a festék alól a fémvázra szerelt habszivacs-tömítés.

Mert azért azt nem lehet kihagyni, hogy megmásszuk a szombathelyi hírességek bumfordi szobraival díszített diadalkaput, amelynek tetejéről szédítő kilátás nyílik az Öreg Város Vásárára és a Thököly utcai erkélyekre. A Borok utcája bejáratánál Isis istennő alakja rajzolódik ki a kék ég meg a sarki fehér műmárvány-épület előtt - egy a karneváli helyszíneken elhelyezett istenszobrok közül. (A diadalívet a felirat szerint a szombathelyi polgárok állították városuk dicsőségére, az istenszobrok különféle cégek ajándékai.) 

A magasból egyszerre maximum húszan szemlélhetik a látványt, a déli órákban kevesen vágnak neki a diadalív belsejében kialakított körforgalomnak - a roham este várható, mondják a bejáratnál és a tetőn strázsáló fiatal őrszemek, akik fittyet hánynak a rekkenő hőségnek, és nyakalják az ásványvizet. Karneválozunk. (Túl a péntek esti jelmezes felvonuláson, amelyet a reneszánsz puskák hangja és a csúcsos sipkás Ágoston Béláék könnyed muzsikája mellett a lótáncoltató nyalka huszárok és az ablakokban könyöklő asszonyokkal kokettáló gólyalábasok ráznak föl a trópusi pilledtségből. A Savaria-szállónál felállított lelátó majnem üres, az afrikai időjáráshoz illik a két gólyalábas zsiráf is.)

Megint kiderül, hogy az egyik legkellemesebb karneváli helyszín a Gayer-parkban kialakított Kalandvár - és nem csak az árnyas fák miatt. A színpadon most éppen Bognár Szilvia énekel: a Csintekerintő című műsort kifejezetten gyerekeknek állította össze. De azért önfeledten tapsolnak a felnőttek is. "Tetszik?",kérdezi egy apuka karonülő kisfiát, és mert bólintás a válasz, a papa tapsra buzdítja a kis sapkást is. (Hiába, meg kell tanulni ezt is.) Szilvi hangja telt, kedves és szép (olyan, mint ő maga), elhozta a négykarú tündért, hozott lepkét, katicát, ritmust, dallamot, madarat.

Sőt, csujjogatni is megtanulunk. "Napvilág, holdvilág, megbolondult a világ" - és most valami éktelen, jóleső berregés következik. (A hétköznapokra is ajánlható, megkönnyebbülést okoz.) A Kalandvárban a koncert körül is élénk az élet. (Belépő nincs, viszont több program fizetős.) Bognár Szilvi hangjára nagyon jól lehet kincset mosni, arcot festeni, kézműveskedni, hintázni, pónilovazni. Derű honol mindenfelé. Egy másik apuka nagyobbacska fiával a "hnefatafl" nevű középkori (főleg viking) táblás játékot próbálgatja. "Olvasd csak el, mit mond a szabály. A király mozgékony, ezért a széleket meg kell erősíteni."

A szomszédos Történelmi Témaparkban tele a lelátó - a hunok nyomdokain járó Kassai Lajos  éppen lóhátról céloz meg mozgó célpontokat. Kassai a huszonnégy órás lovasíjászat Guiness-rekordere, a csúcsokat rendre ő állítja fel, és ő is dönti meg. (A sikeres  24 órás kísérlet alkalmával nyolc lovat cseréltek alatta, miközben az íjász óránként öt percet pihenhetett.)

A Ferences-kert bejáratánál vízzel hűsítik magukat a készenlétben álló mentők - a délelőtti szolgálat idején egyelőre (és szerencsére) más dolguk nincsen. A vásár is szellős, ráérős - viszont van itt minden, a popkorntól a rétesen át a lókolbászig és az "I love Szombathely" feliratos bögréig meg  piros szívet formázó kulcstartóig.

Az őrségi langallót és az erdélyi kürtős kalácsot már nem kell bemutatni. De az emberi leleményesség határtalan: mi lehet az a pityóka-tekerentyű? A pityóka-tekerentyűhöz nem kell más, csak egy jókora krumpli (majdnem szirmokra vágni, széthúzni, mint a harmonikát), egy saslikbot, némi fűszer -  aztán olajon megsütni. Jól néz ki  - és sokba kerül.

Ebben a pillanatban hétágra süt a nap, a Fórum Színpadon Herczku Ági és Nikola Parov lép fel (látszanak a Thököly utcai kivetítőn is). Ha nem veri el a zivatar, hatkor romkerti rabszolgavásár, este a Fórum Színpadon Muzsikás, nyolckor: fáklyás felvonulás. Az első bigán Agrippina: Udvaros Dorottya - és Cla-Cla-Claudius: Jordán Tamás. Vasárnap késő estig tart a 12. Savaria Történelmi Karnevál. 


 

 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!