Savaria Történelmi Karnevál 2011: vasárnap felfrissült és megélénkült a belváros

A vihar jött és elvonult: fölfrissítette az addig kicsit pilledt közönséget. Fáklyafény helyett a vasárnap délelőtti majdnem-napsütésben indult el a második karneváli menet Szombathelyen.

Ölbei Lívia

Szombaton kora délután még úgy látszik, hogy a pityóka tekerentyű viszi el a pálmát a karneváli ételkínálatban, de aztán fölbukkan a vásári forgatagban a triciklis bigáról kínált gladi-hami: a kolbásszal, gyümölccsel töltött káposztáska. Káposztáska. Hát nem gyönyörű? Tart a karneváli időszámítás.

Ráadásul jubilál: Szombathely ötven éve rendezett először karnevált; tizenkét éve éledt fel újra  kicsit másképpen a hagyomány. Aki délelőtt a Kőszegi utca felől érkezik a belvárosba, nem tudja kihagyni az Agora  Savaria mozinál kialakított Keleti bazárt: nem is kell ennél hatásosabb belépő, a hastáncosok produkcióit folyamatosan élénk érdeklődés kíséri.

Jó látni ennyi nőt, akik érzékelhetően nagyon jóban vannak önmagukkal  ezért aztán jóban vannak a világgal is. A hírek szerint  közkívánatra kerültek vissza a programba: tavaly nem volt hasonló attrakció sokan érdeklődtek utána. De innen merre tovább? Huszonkét helyszín verseng a közönség kegyeiért: a Fórum Színpadtól a Művészetek utcáján át a Történelmi Témaparkig és a Kalandvárig.  A válaszból pedig az is kiderülhet, hogy kinek mit jelent az ókori alapokon nyugvó, sok mindent befogadó, ismeretterjesztő programnak sem utolsó  Savaria Történelmi Karnevál, amelynek alapvető credója szerint ilyenkor a 2000 éves város ünnepli önmagát. Az biztos, hogy az Öreg Város Vásárát sem lehet kihagyni  bizonyos szempontból ez itt maga a karnevál.

A nap szikrázóan süt  de mintha alig észrevehetően erősödne a szél. Miközben a közönség a szombati nagyüzemben karneválozik, a védelmi bizottság (benne a karnevál-igazgatóság, a polgármester, valamint a rendőrség, a tűzoltók, a mentők, a katasztrófavédelem  képviselői) dönt: az Országos Meteorológiai Szolgálat viharközpontjának előrejelzése szerint az erős  viharzóna  este 7-8 óra tájban megérkezik, és biztosan nem kerüli el Szombathelyt. A belvárosban összesen tíz, hangszóróval felszerelt  autó (hat a rendőrségé, négy a tűzoltóságé) cirkál: bejelentik, hogy hatkor az összes program abbamarad, az esti felvonulást sem tartják meg.  A Thököly utcában és a Fórum Színpadnál elhelyezett kivetítők is jó szolgálatot tesznek. A vihar előbb a szél, aztán az eső - a jelzett időben - meg is érkezik.   

Szombaton este hét óra tájban még a Muzsikás együttes is a felhőket fürkészi a leeresztett Fórum Színpad mögött. Úgy volt, hogy a felvonulást este kilenckor Muzsikás-koncert követi - ebből  most már nem lesz semmi. Sipos Mihály mosolyog, és csak azt nem érti, hogy miért a székesegyház felől közelednek a felhők, ha egyszer az ellenkező irányból fúj a szél. Hát, a szombathelyi szelet nehéz megérteni.

Éri Péter azt mondja a lehúzott kalapja alól, hogy ha már így adódott, szívesen játszanának ők a moziban is. Kis szervezői intézkedés, aztán eldől, hogy mégis csak lesz Muzsikás-koncert. A viharra való tekintettel közben megnyitnak tizenöt közintézményt, de a közönség nem él a lehetőséggel, inkább a mozi-kávézóban és más hasonló helyeken keres menedéket. Zuhog, amikor a Muzsikás-klubkoncert megkezdődik. Aztán úgy fél tizenegy után - amikor Petrás Mária a szép csángó esti imával útnak enged minket, - már kinn is minden csendes. A Fő téren csak a szökőkút hangját hallani.

Megkönnyebbül a város: vasárnap  délelőtt  élénk érdeklődés kíséri a pót-felvonulást. A Történelmi Témapark bejáratánál tíz előtt néhány perccel az első biga irányítója nagy gonddal igazgatja Jordán Tamás homlokán Claudius császári diadémjét. A WS Színház igazgatója 2002. óta karneválozik, és most is azt mondja, hogy mámorító érzés. Felsorakoznak az itáliai legionáriusok, a huszárok, a reneszánsz hölgyek és barokk urak, a gólyalábasok és az Ataru japán dobosai, a Vesta-szüzek (és sokan mások). A Savaria Legio szintén menetre kész: a  tavalyi újonc ma már gyakorlott  harcos - ha játék, hát legyen játék.

Úgyhogy el is megyünk az Iseumba, pénzt csinálni. A szabadtéri  asztalon többféle kis gipszkorong (lehet választani), néhány ecsetvonás, aztán a kedves hölgytől az ujjbegyre némi  bronzfesték: Tessék csak a császárt megsimogatni. Meg is van: ő itt Marcus Aurelius. Arra int, hogy mindenki csak a jelenben él, az pedig röpke pillanat; a többi vagy elmúlt, vagy bizonytalan.

A 2011. évi Savaria Történelmi Karnevál első adatai:

- a rendezvényen résztvevő kitelepült vendéglátóhelyek száma: 65 vállalkozás
- a Karneválon résztvevő kézművesek száma: 195 vállalkozás
- a résztvevő bort, sört és pálinkát kínáló vállalkozások száma összesen: 42 vállalkozás
- a Karneválon takarítási feladatokra foglalkoztatott hátrányos helyzetű és tartós munkanélküliek száma: 66 fő
- a három napra tervezett 310 programból összesen kb. 15 maradt el
- a Művészetek Utcájában és az Isis Galériában 44 művész mutatkozott be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!