Styl Ruhagyár: le kell zárni a felszámolást

Információink szerint a Cégbíróság felszólította a Vectigalis Zrt.-t, hogy az idei év végéig zárja le a Styl Ruhagyár felszámolását. Dr. Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint reális esély van arra, hogy a megadott határidőig új gazdája legyen a hazai ruhaipar egykori zászlóshajójának.

Kiss Tamás

A fénykorában több mint 1500 dolgozót foglalkoztató, Szombathelyen kívül Körmenden és Vasváron is termelő Styl ellen egy mindössze 6 ezer dolláros ki nem fizetett számla miatt  2004 végén a Factum 99 Rt. kezdeményezett felszámolási eljárást, amelynek végrehajtására a Vas Megyei Bíróság a Vectigalis Zrt.-t jelölte ki.

A felszámoló (szemben az akkori honi gyakorlattal) a Styl azonnali bezárása helyett a társaság karcsúsított továbbműködtetése mellett döntött. A 2005-ös és a 2006-os évben összesen 259 dolgozó munkaviszonya szűnt meg a Stylnél, a társaság átlagosan 750 fő aktív állományú munkatárssal folytatta és tudta is stabilizálni a tevékenységét.

Mint arról ugyancsak beszámoltunk: 2009 őszén komoly veszélybe került a Styl további működése, a ruhagyár legnagyobb üzleti partnere, a Baumler, a Féraud, a Kaiser Design és a Cerruti 1881 márkák alkotta vállalatcsoport , az ingolstadti Baumler AG ugyanis csődöt jelentett.

Később azonban kiderült, hogy a Baumler AG csődje nyomán önállósodó márkák nem fordultak el a Styltől, sőt, időközben újabb üzleti partnerekre is rálelt (s azóta is folyamatosan bővíti produktív dolgozóinak számát) a ruhagyár.

A Vectigalis közben persze árulta a társaságot, legutóbb, az elmúlt év elején 770 millió forintért hirdette meg a Styl központi telephelyét, gépeit és eszközeit, valamint vagyoni értékű jogait, vevő azonban nem akadt.

Információink szerint a Cégbíróság most arra szólította fel a Vectigalis Zrt.-t, hogy az idei év végéig zárja le a felszámolást. Dr. Varga Jenő, a Vectigalis Zrt. elnök-vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta: reális az esély arra, hogy a megadott határidőig új gazdája legyen a hazai ruhaipar egykori zászlóshajójának.

- A felszámolás kezdetekor csak kevesen gondolták azt, hogy életben tudjuk tartani a Stylt, s valljuk meg őszintén, erre nem is volt sok esély. Az eleinte bizalmatlan partnereket azonban sikerült meggyőznünk arról, hogy a Styl a felszámolás alatt is képes a magas minőségű termelésre, s nem kis részben a dolgozók odaadásának is köszönhetően végül sikerült stabillá tenni a gyár működését - közölte dr. Varga Jenő.

- Alapesetben egy felszámolást két év alatt le kell zárni, a bíróság azonban a végsőkig türelmes volt, s így partner abban, hogy Szombathelyen ne szűnjön meg közel 800 munkahely. Folyamatos technológiai és piaci fejlesztésekkel mára olyan céget sikerült felépítenünk, amely mások mellett a Louis Féraud, a Dormeuil, a BML, a Sawile Road, a Prejudice, a Barbour, a Baumler, a Bogner, a Dolce & Gabbana, a St. Emile, a Carven, a Bogner márkák számára, a magyar piacra, továbbá légitársaságoknak, s a bécsi közlekedési vállalatnak is szállít - húzta alá dr. Varga Jenő, aki szerint nagyüzemi kategóriában Európában ma a Styl a piacvezető ruhagyár.

- Cégjogilag nem, gazdasági, s főként foglalkoztatási szempontból viszont sikeres évek vannak mögöttünk, sikerült fenntartanunk, sőt, fejlesztenünk a Stylre jellemző magas szintű munkakultúrát. A cég hosszútávú jövője csak akkor biztosított, ha ez az irány megmarad, ezért ennek a szellemében kerestünk és keresünk most is tulajdonost a társaság számára. Meggyőződésünk szerint a Stylnek olyan gazda kell, amelyik megfelelő piaccal, tőkével és szellemi kapacitással is rendelkezik, s ilyen azonban nem terem minden bokorban. Az ügy azonban ezzel együtt is a megoldás felé halad. Itt minden lépés óriási felelősséggel jár, hiszen a döntések emberi sorsok százait befolyásolják. Olyan vevő kell, amelyik a társaság továbbműködésében, a termelés fenntartásában érdekelt, s én azt gondolom, hogy az év végéig meg is találjuk ezt a céget - fogalmazott dr. Varga Jenő, aki konkrét cégnevekkel ugyan nem szolgált, elejtett szavaiból ugyanakkor azt a következtetést vontuk le, hogy a legnagyobb esély arra van, hogy a Styl jelenlegi vevői állnak majd úgymond össze, s veszik, vehetik meg a felszámolás alatt lévő ruhagyárat.

A Styl jelenleg 50 varrónőt is képes lenne még alkalmazni

A Styl Ruhagyárban jelenleg napi 1300 termék készül. Napi szinten 600 féri zakót és ugyancsak magas minőségben 400 nadrágot gyártanak. A női vonal 200 blézert és 100 nadrágot készít, ugyancsak napi rendszerességgel. Dr. Varga Jenő szerint a megrendelések, egyben a vállalat stabilitását mindennél jobban jelzi, hogy jelen pillanatban akár 50 varrónőt is képesek lennének újonnan alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!