Százötven millióval adósak az önkormányzatok a terjesztőknek a tankönyvpiacon

Hetek óta vita zajlik a tankönyvek körül. Hol az ingyenesség, hol pedig az önkormányzati tartozás ad okot a polémiára. A celldömölki Apáczai Kiadó vezetője erről is beszélt.

Kozma Gábor

Országos hullámokat vert a tankönyvmizéria. Jelesül, hogy az ingyenes kiadványokhoz nem mindenütt fértek hozzá, mert a nem fizető önkormányzatokkal szemben a terjesztők bekeményítettek. Erről is kérdeztük Esztergályos Jenőt, a celldömölki Apáczai Kiadó vezetőjét, tulajdonosát. Aki az elmúlt hetekben kormányzati tényezőkkel is tárgyalt a helyzet konszolidálása érdekében.

- Kiadónk  már hosszú évek óta májusra legyártja a tankönyveket és egyéb taneszközöket. A nagyterjesztők a nyomdákból vagy a kiadó celldömölki központi raktárából legkésőbb május elején elviszik, saját raktárukba szállítják, majd iskolánként, évfolyamonként és tankönyvenként szortírozzák - mondta a szakember.  - A kissé eltúlzott tankönyvmizéria lényege pedig az, hogy azok az önkormányzatok, amelyek szerencsétlenül vagy rosszul gazdálkodtak, netán  komoly forráshiánnyal rendelkeznek, az ingyenes tankönyvekre szánt összeget elköltötték más valóban fontos kiadásokra, így aztán fizetésképtelenekké váltak - hallottuk.

Esztergályos Jenő elmondta: az  elmúlt tanévben az önkormányzatok több mint 150 millió forinttal maradtak adósai a terjesztőknek és a kiadóknak. Ebből csak Pest megyében 50 milliót meghaladó a hiány. Mit lehet tenni ebben a helyzetben, az iskolakezdés kapujában?  

- A terjesztők akciójáról van valójában szó. Feltételül szabták a nem fizető önkormányzatoknak, hogy csak akkor hajlandóak a 2011-2012-es tanév új könyveit kiszállítani, ha kifizetik az elmúlt évi tartozásukat, vagy előre kifizetik az idei tankönyvek értékét. Vagyis nem duzzasztják kétszeresére a már amúgy is kezelhetetlen tartozásukat. - Szerencsére Vas megyében nem tudunk ilyen esetről - tette hozzá a kiadó vezetője.

Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Testülete elnöke nemrég azt nyilatkozta: a problémát az okozza, hogy nem a testület, mint szervezet áll jogviszonyban az önkormányzatokkal, hanem az egyes kereskedők. Akik nem akarják elmérgesíteni a viszonyt. Márpedig tény, az is pénzbe kerül manapság, ami ingyen van.
 
- Legyenek a tankönyvek ingyenesek, vagy csak a szociális alapon rászoruló gyermekek kaphassák meg a támogatást - ezt a kérdést sokan és sokszor felteszik - folytatta Esztergályos  Jenő.  - Mind a kettő állítás mellett lehetnek érvek és ellenérvek. Teljesen jogos és indokolt az az álláspont, amely szerint csak az anyagilag rászorulók kaphassák meg a tankönyvek 12 ezer forintos ártámogatását.

Ellenérv: miért ne kaphatná meg az a jól fizető állampolgár, szülő, aki eltartja azokat, akiknek az adóforintjaiból fizetik a támogatottakat? Miért csak az adót nem fizető eltartottakat tartják érdemesnek arra, hogy tankönyvtámogatást kaphassanak?

Második álláspont: mindenki számára legyen ingyenes a tankönyvellátás. Itt tudni illik, hogy a hazai általános és középiskolák közismereti tankönyveinek éves összege 17 milliárd forint körüli. Ez soknak tűnik, de ebből az összegből már eddig is 7 milliárdot fizetett támogatásként az állam a szociálisan rászorulók számára. A fennmaradó 10 milliárd forint  2,5 km autópálya megépítésével egyenlő. Azt hiszem, ez önmagáért beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!