Szombathelyi gyerekszínész a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

Elfáradtam, sóhajtott fel a 11 éves Grünwald Dávid csütörtökön este a szegedi Dóm tér színpadán. A szombathelyi gyerekszínész a Valahol Európában című musicalben Kuksit alakítja. Még négyszer áll színpadra a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Nagy Ildikó

Béres Attila, az Operettszínház főrendezője az elmúlt évvadban a szombathelyi színházban rendezte a Kabarét, amelyben A nevető ember és A kis lord című darabokból jól ismert Grünwald Dávid is énekelt. A rendező az első próbán odament Dávid édesapjához, és közölte: el akarja vinni a gyereket Szegedre hogy eljátssza a Valahol Európában gyerek főszerepét.


- Mi, mint szülők természetesen támogattuk ebben, tudva hogy nem lesz könnyű megszervezni a majd két hónapos nyári távollétet. Ez azt jelentette, hogy lakást kellett keresni, illetve beosztani, hogy mikor ki lesz Dáviddal, hogyan utazik oda, lesz-e tévé, internet, vasaló és mosógép, konyha a főzésre. Szerencsére nagyon pozitív emberekkel találkoztunk, és már az érkezésünkre mindent sikerült előkészíteni - mondja a büszke apuka, Grünwald Zsolt.

Májusban volt az első meghallgatás, Dávid egyedül jelent meg Kuksi szerepére, Silló István karmester-zenei vezető hallgatta meg, és egyből megkapta a szerepet. A próbafolyamat július elején kezdődött. Addig Dávid egyáltalán nem foglalkozott a szöveggel, amit egyébként csak előtte két héttel kapott meg. Falusi Anikó korrepetítor segítségével még Szombathelyen megismerték a dalokat, hogy azokkal már készen érkezzen a szegedi próbákra. Szükség is volt az előkészületre, hiszen óriási tempóval kezdődött meg a jelenetek betanulása. Tihanyi Ákos koreugráfus vezetésével egy fülledt, meleg tornacsarnokban kezdődtek a dalok tánc- és mozgáspróbái a több mint hetven gyerekszereplő részvételével. Ez a munka nagy koncentrációt igényelt. Dávid számára azonban sem a szöveg, sem a dalok megtanulása nem jelentett problémát.



Dávid olyan színészekkel játszhat együtt a Dóm téri színpadon, mint Mácsai Pál, Alföldi Róbert, Tompos Kátya, Szarvas József és Pindroch Csaba. A tanítót alakító Pindroch Csaba mondta el egy sajtótájékoztatón, hogy Dávidnak vicceket próbált mesélni az egyik próbán, ám a fiúnak arcizma sem rendült.
- Ő már benne volt a szerepben, és látszott, hogy nagyon koncentrál. Akkor egy kicsit elszégyelltem magam - jegyezte meg a színész.

A musical nyilvános főpróbáját csütörtökön este tartották, azóta a bemutató és egy előadás is lement. A nyilvános főpróba után Dávid csak annyit mondott: elfáradtam. 

 - Hatalmas a színpad, sok a mozgás és nagyon kell koncentrálni, közben énekelni. Hozzáteszem: a mozgásnak szülőként örülünk, mert ez eddig kimaradt a kissrác életéből. A hétvégi előadásokra minden jegy elkelt, ami esténként négyezer nézőt jelent. A távolság miatt azonban csak kevesen tudják megnézni a darabot a családból, az élményt pedig nehéz lesz átadni. Viszont sokan szorítanak Dávidnak, és ez nagyon jóleső érzés - mondja Zsolt.



Dávid szeptemberben az ötödik osztályt kezdi a szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolában. 

- Eddigi osztályait kitűnőre végezte, bízunk benne hogy a folyatatásban is marad a szorgalom. Ha mindent összeszámolunk a tétlen vakáció mindössze egy hét volt Dávid számára a nyárból. Miután Szegedről hazaérkezünk, augusztus végén még egy londoni utazás vár rá. Régi vágya ugyanis, hogy eljusson a West End egyik színházába. A Mamma Mia! című musicalre esett a választása, a jegyek már megvannak, úgyhogy izgatottan várjuk a kikapcsolódást a szigetország fővárosában. Dávid fontosnak tartja, hogy ő állíthassa össze a látnivalók sorát, így a négy napban a londoni városnézés megrendelésre készül-  mondja az idegenforgalmi szakemberként dolgozó apuka, akinek immár fia menedzsereként is bizonyítania kell.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!