Biokert a Múzeumfaluban

A kert létrehozásának gondolata egy múzeumi rendezvényen merült fel először. Mint mindig, mikor növényekről, virágokról esik szó, lelkendezve meséltem. Miért nem csinálod ezt meg nálunk, a Múzeumfaluban? - kérdezte dr. Nagy Zoltán igazgató úr. Azonnal igent mondtam.

Kozma Gábor


Így indult a bemutatókert története 2011 tavaszán, mikor is Márczi Elvira kertészmérnök a Vas megyei Múzeumok Igazgatósága vezetőjének engedélyével hozzá láthatott a kísérlethez. Azaz egy komplett biokert kialakításához. Amint azt dr. Nagy Zoltán elmondta, a Múzeumfalu sajátos érték, sokoldalúan megjeleníthető és kihasználható.

- A nem is oly távlati terveinkben szerepel, hogy a vendég ne csak statikus látványt, hanem helyben készült ételt és italt is kapjon, mi több, részt vehessen ezek előállításában a régi hagyományoknak megfelelően. Mondjuk halat fog a tóból, ezt aztán elkészítik számára, vagy zöldségtálat formáz a biokert révén.

Ez utóbbi tehát egy új típusú múzeumi struktúra fontos elemévé lehet, amelyben a látogató gasztronómiai élményekhez is juthat. Bíztató kísérlet.

 Márczi Elvira hasonlóképpen látja és mindent megtesz a kert sikeréért. Aki kóstolt már egy marék erdei szamócát szemenként, az érezte, hogy ér annyit, mint egy tál eper. Mert más a mikroelem összetétele, energiája, tiszta és vegyszermentes ajándék a természettől  hallom a kert felé közelítve, majd előtűnik a szemre is szép csodavilág.

- A gabonafélékkel nyitunk, aztán jönnek a cirokfélék, az olajosok. Látja azt a sort? Kétméteresre nőtt a napraforgó, ami jelzi, hogy ez a föld pihent, tápenergiában gazdag. Emitt a burgonya uralkodik, majd a tökfélék, a paradicsomok, a gyökérzöldségek. És itt a mángold, régi növényünk, amely spenótszerűen elkészítve halhoz kiváló köret.

 Kertjárás és szemezgetés közben megtudom, hogy 3 millió ehető és felhasználható növény létezik az ember számára a világon. A régi korok homo sapiensei a növényvilágból nyerték táplálékukat gyűjtéssel, termesztéssel és ínség idején keresgéltek további ehető növényeket közöttük. Ilyen volt a makk, a nádgyökér, a labodamag kenyérbe sütve, a gyékény gyöktörzs nyersen vagy, sütve lepénykenyérnek és az újra megismert csalán.
 
- Látja azt a kék virágú növényt? Az a borágó, újraveti magát. Mellette a bazsalikomok, az erdélyi konyha fűszere a majoránna, és a zsálya. Vagy ott az asszonyok gyógynövénye, a palástfű és a gyulladáscsökkentő körömvirág. Úgy alakítottam ki a kertet, hogy a látogató egyfajta körképet kapjon az ősi életmódról.

Amit a Múzeumfaluban más léptékkel az épületek, a különféle tárgyak is tükröznek, hiszen a régi életmód, mai szemmel, szükségszerűen bio volt. Vegyszermentes és természetközeli  halljuk.

 Elvira rámutat a füstikére, amely azért fontos, mert csak ott terem, ahol tiszta a föld, nincs benne vegyszer. Márpedig itt nincs, s ezt a két okos szamár is tanúsíthatja nem sokkal mellettünk.
 - Legelnének szívesen a kertből, de hát nem lehet - mosolyodik el a hölgy, majd egy marék cirokot visz a nagyfülűeknek. 

- Az emberek az ősidőkben kiválogatták a leghatásosabb gyógynövényeket és ették azokat. Ilyenek a sárgarépa, petrezselyem, kapor, murok, a káposzta, a hagymafélék és így tovább. Magyarországon 600-650 növényt használtak őseink gyógyításra. A kis ezerjófű mindent gyógyít, de a cickafark is mindenes orvosság, a kamilla 30-féle betegségre jó. Sok növényt csak egyféle betegség gyógyítására használtak fel. A fűszernövények gyógynövények is egyben, segítik a zsírok emésztését, mint például a zsálya. Étvágyjavító a bazsalikom, megvédi az ételeket az elromlástól a szurokfű olaja, ehető égszínkék virágával díszít a borágó, természetes antibiotikum a kakukkfű, szélhajtó, gyomorerősítő az izsóp, nyugtató, gyulladáscsökkentő és fertőtlenít a levendula - sorolja a biokert gazdája. Vagyis igaz a mondás, miszerint fűben-fában az orvosság  nyugtázzuk, immáron a kert szélén. Ez sem kopár, sőt! Az epe- és a májbetegségek ellen nagyon hatásos füstike mellett ott az ehető disznóparaj, meg a kakukkfű. Aztán előbukkan az ijesztő nevű vérehulló fecskefű, amely herpesz ellen hatásos. Végül a közönséges snidling zárja a sort, és jönnek a gyümölcsfák. Pár méteren szinte minden, mondom, mire a hölgy: csak az ember harcol minduntalan területért, a növények békésen megférnek egymás mellett.

A múzeumfalui biokert még nincs hadrendbe állítva, de a látogatók már megtekinthetik az intézmény nyugati sarkában. Eltévedni nehéz, mert egzotikus, mediterrán fűszerillatok vezetnek az orrunknál fogva.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!