Egyre többen fogyasztanak designer-drogokat Szombathelyen

Vitával kezdődött az első őszi szombathelyi közgyűlés is, de később olyan fontos dolgokról is döntöttek, mint a költségvetés módosítása.

Peltzer Géza

A hetek óta tartó Jobbik-Fidesz vita a közgyűlésen is folytatódott. Balassa Péter, a Jobbik képviselője - egyben a Szombathelyi Távhő felügyelőbizottságának tagja  legalább ötször próbálkozott annak a kérdésnek a  feltevésével, hogy a Fidesz szombathelyi szervezetének van-e távhőtartozása: kitartása sikerre vezetett, két különböző napirendi pontnál el is hangozhatott a kérdés. A válasz mindkét esetben az volt, hogy a Fidesznek nem tartozása van, hanem elszámolási vitája a szolgáltatóval.

Cserébe viszont kemény kritikákat kapott: a közgyűlés nem futballpálya (a jobbikos képviselő korábban aktív futballista volt), tilos néven említeni azokat, akiknek köztartozásuk van, valamint: tegye rendbe a vagyonbevallását, amely a fideszesek szerint nem korrekt.

Az első igazán komoly téma a városi droghelyzet. A kábítószerügyi egyeztetős tanács elnöke, Végh György szerint azonnal intézkedést igényel, hogy a városban egyre többen fogyasztanak designer-drogokat. Ezek egy része legális, és akár egy használat után is már komoly következményekkel járhat. Szakály Gábor tanácsnok hozzátette: sok esetben tisztító-, növényvédő szerről van szó, tehát legális szerek, a velük történő kereskedés így nem szankcionálható.

Szova Zrt. beszámolója körül vita kerekedett. Kővári Attila (MSZP) szerint a nehézségek már a társaság létét is fenyegetik. A problémákat fokozza a devizaválság, s hogy új bevételi forrásokat nem tudtak szerezni. Molnár Miklós alpolgármester szerint a Szova jelenleg eredményesen gazdálkodik a hulladékgazdálkodás területén. A cég mostani helyzete megörökölt állapot, az alpolgármester úgy véli, hogy ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A testület elé került A Falco Zrt. fejlesztésével kapcsolatos napirendi pont, a városrészből több lakó is érkezett. Egyik bizottság sem támogatja a Falco Zrt. területvásárlási szándékát, és a zajhatár növelési igényét. Süle András, a városrész egyik lakója is felszólalt, s elmondta,  2006-ban  átminősítették ipari területté, építettek egy zajvédő falat, ám  az csak a napfényt szűri ki. Hangsúlyozta, az ott lakók célja nem az,  hogy  munkahelyek szűnjenek meg, ők csak nyugodtan szeretnének élni. A testület úgy döntött, nem támogatja a Falco kérelmét, ám a tárgyalásokat folytathatják.

Módosították a költségvetést. Az iparűzési adó időarányos része bejött, az ingatlan-eladásból tervezett  bevétel azonban nem, és a a Szova svájci frankos hitele is rontja az egyenleget. 184 millió forinttal rövidül a büdzsé, iskolai karbantartásokat kellett kihúzni, kevesebb jut közvilágításra, szúnyogirtásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!