Jubiláló patinás iskolák Vas megyében

Két intézmény is jubilált szerdán, így az idei tanévnyitójuk valóban ünnepélyessé vált. Egyházasrádócon 50, Körmenden pedig 65 évvel ezelőtt nyitottak iskolát.

Kozma Gábor

Verőfényes napsütésben, de az ősz illatát már érezve ünnepeltek a rádóciak és a környező falvak érintett diákjai, szülei a Kossuth Lajos Általános Iskola tömbjénél. A vendégek között felfedeztük Für Lajos egykori honvédelmi minisztert és feleségét. A település díszpolgára itt született,  számos rokona, ismerőse ünnepelt vele a tanévnyitón. 

A rendezvényt  Süle Erika  igazgatónő nyitott meg. A pedagógus egy idézetet kölcsönvéve utalt arra, hogy ezen a napon a múlt és a jelen útjai találkoznak.  Éppen 50 éve annak, hogy a felső tagozatosok számára megnyílt az új intézmény. Akkor a fűtést hat szenes kályha jelentette, míg a vizesblokkot  az udvari mosdók, lavórok.  Ötven éve  162 felsős kezdte a tanévet Köbli József igazgatása alatt, s szinte azonnal elkezdődött a bővítés, korszerűsítés.
 
- Mostanság ismét fejlesztünk, alkalmazzuk a digitális technikát. Közben arra gondolunk, hogy hova tűnt a diavetítő,  vagy az őrsi zászló. Tűnődünk és tudjuk, hogy ezek megmaradnak mindig, immáron az emlékezetünkben  fogalmazott az igazgatónő a népes publikum előtt. Külön is kiemelte azokat a személyeket, akik sokat tettek az iskoláért. Mint mondta, elismerés és köszönet illeti az egykori  "tanácsrendszer embereit", a rendszerváltás utáni vezetőket, polgármestereket, mert mindig fontosnak tartották a rádóci iskolát. -

- Tiszteljük a hagyományokat és a hagyományteremtőket. Az elődök útja mérvadó,  a jubileumon rájuk is emlékezünk. A legtöbb, amit adhattak, a gyökerek és a szárnyak. A gyökerek, vagyis a múlt adott,  mint  stabil alap, a szárnyakat pedig a minőségi oktatással egyre növesztjük - mondta Süle Erika.

Akit Sőre Zoltán polgármester követett a mikrofonnál. A megyei közgyűlés fideszes tagjaként is köszöntötte a tantestületet, a szülőket, majd elismerő oklevelet  adott át. 

- Az évnyitók egyformának tűnnek, pedig egy év alatt megváltozunk. Az édes-keserű nyárvég is jelzi a változást és azt, hogy mostantól kemény munka jő. Ötven év nagy idő és kötelező idő: a mostani vezetés mindent megtesz a további fejlesztésekért,  cserébe jó tanulást és tisztes helytállást vár el a település, a haza, a nemzet javára - hallottuk. 

Ezt követően elismeréseket adtak át, majd köszöntötték a 27 elsőst.  - Sziasztok - mondta nekik az igazgatónő, hogy oldja feszültségüket és ez láthatóan sikerült is.  A kicsik  vidáman vették át azt az emléklapot, amely iskolakezdésüket rögzíti. Végül mécsest gyújtottak az elhunytakért és ötven lufit engedtek a levegőbe.

Körmenden a Kölcsey Ferenc Gimnázium  alapításának 65. évfordulójára emlékeztek a tanévnyitón. A következő napokban egész  sor rendezvény szól majd erről - mondta Laczó Tamás igazgató az ünneplők előtt. Nagy Gábor, a megyei közgyűlés bizottsági elnöke elismerő oklevelet adott át. Az ünnepségen részt vettek  az egykori diákok is.

SEGÍTENEK MAJD AZ ÖREGDIÁKOK IS

Az ötlet nem új, a körmendi gimnáziumban Soós István igazgatósága  alatt, az ő kezdeményezésére már - formálódott  nem a legszerencsésebb kifejezéssel élve - az öregdiákság intézménye. Aztán valahogy nem jött össze, mindenkinek más dolga akadt, a nemes kezdeményezés elhalt. Szerdán ezt élesztették újjá a Kölcseyben, mikor is  az egykor   itt tanulók ígéretet tettek: mindenben támogatni fogják az intézményt. Amire a dolgok  állása szerint nagy szükség is lesz a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!