Kőszeg: pótmunkák a belváros felújításán

Jó ütemben halad Kőszegen régi városmag rekonstrukciója. Az önkormányzat pótmunkákat rendelt meg.

Némethy Mária

"A Kőszegi történelmi belváros rehabilitációja és funkcióbővítő megújítása."  Ez a projekt neve, amelynek kivitelezése áprilisban, a kockakövek felszedésével  kezdődött el  a Jurisics-téren és környékén. Az első ütemben a Városház utca, a Jurisics tér a Táblaház utcáig következett, júniustól a második ütemben felújítják a Rajnis, Táblaház és  Schneller utcákat. Ezekkel párhuzamosan a Diák közben és a várárokban is folynak munkálatok, amelyeket régészeti feltárások kísérnek.

Mikorra várható a munkák befejezése? "A projekt befejezésének vállalt határideje január, de ha kedvező marad az időjárás,- nem lesz esős időszak - akkor november közepére-végére végzünk" - válaszolja Szemes Tibor mérnök, a kivitelezés műszaki vezetője. 

Most még a burkolásnál tartanak. Nem csoda, hiszen összesen körülbelül 8 ezer négyzetméter burkolatot fektetnek le, ennek fele bazaltkőkocka. A Jurisics téren most a csatlakozórészeket vágják be - ez aprólékos munka, azután a fugázás következik. Ha az időjárás kedvező marad, nem lesz esőzés, akkor várhatóan november közepére, legfeljebb végére készen lesznek a munkákkal, befejeződik a belváros megújítása. 

Kőszeg képviselői legutóbbi ülésükön tájékozódtak a kivitelezés állásáról. Megállapították: a projekt  időarányosan teljesül, csak némi lemaradás tapasztalható, de a kivitelező a következő időszakban újabb brigádokat  von be a munkavégzésbe. Pótmunkák elrendeléséről - majdnem húsz tételről - is tárgyaltak. Ezek között szerepel vízvételi lehetőség kiépítése a várárokban szivattyú  telepítésével, a Városház utca 4. számú ház udvarán tisztítóaknát építenek,  szükség van a várszínház szennyvíz bekötésére, a Városház utcai csapadékcsatorna javítására,  kandeláberek  újra alapozására, az úgynevezett Lábasház csatlakozó lépcsőinek kiépítésére cáki kőből, a Mária-szobor melletti 2,5 méter rácsos folyókára,  a Táblaház és Schneller utca sarkán található kút lefedésére.
 
"A  tervezés időszakában még nem lehetett tudni, mi van a föld alatt. Az örökségvédelmi hivatal sokfél pótmunkát írt elő. Falakat kell megőrizni, vagy előkerült kutat lefedni. A város a locsolórendszert utólag kérte, a Lábasháznál pedig akadálymentesítés történik magyarázza" - SzemesTibor. 

A történelmi belváros rekonstrukciójának összköltsége 667 millió forint, ennek jelentős részét, 534 millió forintot, uniós forrásból fedezik. A leírt pótmunkák finanszírozását a pályázatban képzett tartalékalap terhére oldják meg. Az önkormányzat  ajánlatával az eddigi kivitelezőt kereste meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!