Lola szomorú sorsa: utcára kerülhet az értelmi fogyatékos, szívbeteg kislány

Öt éves lesz, de még nem beszél. Lehet, hogy nem is fog. Pelenkázni kell, és állandó felügyeletet igényel. Ráadásul a kis Lola szülei a házra felvett hitel részleteit sem tudták fizetni.

Nagy Ildikó

Mondjuk úgy, hogy nem a kisváros előkelő negyedében autózunk, de azonnal "kiszúrjuk" a házat, amelynek udvarán csúszda, hinta, homokozó árulkodik arról, hogy több gyermek is van a családban.

Az anya, Krisztina nyit ajtót, barátságos otthonba invitál. Büszkén mutatja, hogy a hitelből felújított régi házban mi mindent csinált saját kezűleg a párja, Márton. A kis Lolát közben bátyja, Marci felügyeli. Nincs könnyű dolga: a harcias Lola kiszabadul a karjai közül, és már nyúl is az asztalon heverő mobiltelefonért. Majd  amikor el akarják tőle venni, a földhöz vágja, és valósággal dührohamot kap.

Lolita értelmi fogyatékos és szívbeteg. A születése után egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy megemelje a fejét. A szülei akkor már azt is tudták, hogy Lolának a szívével is gond van, érszűkülete van. Négy éves volt a kislány, amikor járni kezdett. Beszélni egyáltalán nem beszél, pontosabban egyszer  egy dühroham közben kicsúszott a száján, hogy "add oda!," de azóta semmi.

Ha valamije fáj, akkor a fejét a falhoz veregeti, úgy kér segítséget. Enni sem nagyon eszik, eleve nem tudna egy percnél tovább megülni az asztalnál, ezért a szülőknek és a testvéreknek nagyon résen kell lenniük, hogy be tudjanak "csempészni" egy-egy falatot az állandóan szaladgáló kislány szájába.

Lola ötödik gyermekként érkezett a családba, Krisztina azt mondja, a négy nagyobbat minden gond és komplikáció nélkül szülte. Lolával sokat vajúdott, és amikor a szülés után azonnal felvitték az intenzív osztályra, már tudták, hogy baj van. Hogy mekkora, azt azonban ma sem sejtik. Hiába gyűlt össze az évek során több száz oldalnyi lelet és zárójelentés, a szülők számára még mindig sok a kérdőjel. Ők ugyanis szeretnék tudni, hogy mire számíthatnak.

Fog-e egyáltalán beszélni a lányuk? Járhat-e óvodába, iskolába? Lehet-e fejleszteni? Ráadásul Lolát baleset is érte, amelynek nyomait még a lábfejein viseli. A fürdőkádban ült az egyik nagyobb testvérével, aki kiszállt a kádból, de megnyitotta a meleg vizes csapot...

- Szeretnénk közösségbe vinni Lolát, olyan helyre, ahol fejlesztik is. Úgy néz ki, hogy a rumi gyógypedagógiai intézményben fogadnák, jártunk és ott, Lolának is tetszett. Azt viszont  nem szeretném, ha egész héten ott lenne. A férjem szombatonként is dolgozik, és ha csak hétvégére hozhatnánk haza Lolát, alig látná - mondja Krisztina.

Közben eltörik a mécses, és kiböki, hogy a házat is elveszítik. A férje a hét hat napján dolgozik, mégsem tudták fizetni a svájci frank alapú - négymillió forintos - hitel megemelkedett törlesztőrészleteit. Most csak abban reménykednek, hogy öt gyerekkel nem teszik őket az utcára.

ÁLMATLAN ÉJSZAKÁK - munkatársunk jegyzete

Tudom jól, hogy Lola szülei nincsenek egyedül.  Tudom azt is, hogy sokaknak vannak álmatlan éjszakái, mert elveszítették a munkájukat, mert nem tudják fizetni a hitel részleteit, mert minden többe kerül, mert... Öt gyereket etetni, ruházni nem könnyű, pláne, ha egyikük súlyos beteg. Lolát most éppen Pécsre viszik orvosi vizsgálatra. Az apa előleget kért a munkahelyén, hogy meg tudják venni a vonatjegyeket.  Tudom, nincsenek egyedül, sokaknak nehéz mostanság. Mégis....

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!