Olcsóbb energia és gáz a Vas megyei intézményekben

Miután a Vas megyei önkormányzat megversenyeztette az energiaszolgáltatókat, az intézmények olcsóbban jutnak áramhoz, gázhoz.

Erős D. Zoltán

Szeptember közepén zárult a Vas Megyei Önkormányzat által kezdeményezett csoportos villamos- és földgáz energia-beszerzés, mely  összesen huszonegy megyei intézmény számára jelent a jövőben jelentős megtakarítást. A villamosenergia szolgáltatásra kiírt  pályázatban  huszonegy, míg a gázbeszerzésben hat megyei fenntartású intézmény  volt érintett.  Ezek részleteiről Kovács Ferencet, a Vas Megyei Közgyűlés elnökét kérdeztük.

- A villamosenergia árak a szabadpiacon az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek, ezt kívántuk érvényesíteni az intézményeink enenergia beszerzésénél is - mondja a megyei közgyűlés elnöke. Ugyanis a szabadpiacra lépés nem csak a vállalkozások, hanem az állami szervezetek számára is nyitva áll, s jelentős megtakarítás lehetőségével kecsegtet.

Az elmúlt években a megyei önkormányzat számos olyan döntést hozott, melyekkel csökkenteni tudták kiadásaikat. Az energiárakkal pedig azért tartották fontosnak külön is foglalkozni, mivel ez az intézmények költségvetésében komoly tételt jelent. Úgy gondolták, amennyiben sikerül ebből lefaragni, akkor növekedhet az intézmények mozgástere, s az így megtakarított pénzt már olyan dolgokra tudják költeni, amire egyébként a keretből nem tellett volna.

Kovács Ferenc úgy látja, s a pályázat tapasztalatai ezt is igazolták, ez jó a lehetőség minden fogyasztónak  így a megyei önkormányzatnak is arra, hogy az egyetemes szolgáltatásban érvényes feltételek mellett alacsonyabb árakat érjen el a szabadpiacon. Az állami költségvetésből gazdálkodók is szabadon választhatnak kereskedőt, amelynek eredményeként jelentős megtakarítást érhetnek el.

Az aktuális árakhoz képest a Vas Megyei Önkormányzat ezzel a döntéssel villamosenergia tekintetében összersen 51 millió forintot tud megspórolni. Ez a teljes költség 28 százaléka. A földgáznál hat intézmény esetében 27,5 millió forinttal 16,91 százalékkal  tudtak alacsonyabb árat kialkudni a versenyeztetéssel.

Ez az átlagos megtakarítás, hiszen van olyan intézmény, ahol ennek mértéke 44 százalékra rúg. A villamos energiánál 26 hónapra, a földgáznál pedig 20 hónapra szerződtek a nyertes céggel.

Mindkét esetben 3-3 pályázó nyújtotta be ajánlatát. A  Közbeszerzési Bizottság végül  az eddigi szolgáltatókat hirdette ki nyertesnek, így a villamos energiánál továbbra is az E-ON Energiaszolgáltató Kft., a földgáznál a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. szolgáltat, ám immár jóval alacsonyabb áron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!