SOS Gyermekfaluból önkormányzati bérlakásba költöztek a fiatalok

Önkormányzati bérlakást kapott csütörtökön három fiatal, akik eddig az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa gondoskodásában nevelkedtek.

Tersztyánszky Krisztina

Szokatlan lakásavató helyszíne volt csütörtökön a Bem József utca egyik társasháza. Három gyermekvédelmi gondozásban álló fiatal vehetett  birtokba egy 55 négyzetméteres, egy plusz két félszobás önkormányzati bérlakást. Az újszerű megoldásra a szombathelyi önkormányzat és a séi SOS Ifjúsági Ház közötti megállapodás adott lehetőséget.

A város biztosított egy bérlakást, a gyermekvédelmi szervezet pedig cserében gondoskodott a lelakott állapotú lakás felújításáról. A munka nyár elején kezdődött. A szakmunkákat félmillió forint értékben az SOS szervezet állta, a tapétázást, festést, takarítást pedig a Séi SOS Ifjúsági Ház lakói végezték. 

Szeptembertől három fiatal: a 24 éves Bíró Éva, a 20 éves Németh Zoltán és a 19 éves Vajda Anasztázia veszi birtokba az adományba kapott bútorokkal berendezett otthont.

Kovács Tamás, az SOS Ifjúsági Ház vezetője elmondta, hogy a gyermekvédelmi gondoskodásból kiöregedő fiataloknak általában sikerül megoldani az önálló lakhatást. Az otthonteremtési támogatás és egyéb források segítségével előbb-utóbb saját lakásba vagy önkormányzati bérleménybe költözhetnek. A helyzetet nehezíti, hogy két éve 24-ről 21 évre csökkent a gyermekvédelmi gondoskodás felső korhatára.

A fiataloknak - ha csak nem tanulnak még- korábban kell kiköltözniük az óvó szárnyak alól. Az új átmeneti konstrukció, az úgynevezett külső férőhely segít az önállósodásban, a gazdálkodás megtanulásában. A fiatalok jövője szempontjából nagyon fontos, hogy állandó lakcímhez  jutnak a megyeszékhelyen. Így, amikor betöltik azt a kort, amikor  végleg távozniuk kell a gondoskodásból, szombathelyi lakosként részt vehetnek a bérlakás programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!