Tispol-akció: a biztonsági öveket ellenőrzik

Országos Tispol-akciót indított kedden a rendőrség. Vas megyei útjain is három napon keresztül folyik az ellenőrzés: a biztonsági rendszerek használatát ellenőrzik.

Ambrózai Zsuzsanna

A Vas Megyei Rendőr-főkapitnyság kijelölt közterületi állománya ellenőrzéseket tart szeptember 13 és 15 között. Napi nyolc órában, a megye egész területén zajlik az ellenőrzés. A Tispol akció fő célja a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzése. A rendőrök tehát elsősorban a biztonsági övek használatát nézik, valamint azt, hogy a gyermekek biztonsági rendszerét használják e az úton közlekedők.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, pontos és összesített adatokkal csak az akció lezártával tudnak szolgálni, valamint - értelemszerűen - az ellenőrzési helyszínekről sem adhat felvilágítást.

- Az akció lényege, hogy az autóban ülőkben tudatosodjon, a biztonsági öv használata akár életeket is menthet egy-egy baleset alkalmával. Ebből kifolyólag a rendőrségi akció célja a figyelemfelkeltés, a figyelemfelhívás. Fontos, hogy az emberek rádöbbenjenek, az ő érdekük, hogy becsatolják az övet.  Éppen ezért a megye egész területén kinn vannak a kollégák és ellenőriznek - tette hozzá a szóvivő.

Fontos kiemelni, hogy az akció során nem csak a sofőr, hanem az utasok biztonsági övét is ellenőrzik, kifejezetten a gyermekek biztonságos rögzítését is. Nem első alkalommal rendeznek Tispol akciót az országban. Igaz, a tematika mindig változik: van, hogy az autóbuszok, állapotát, máskor az ittas vezetés ellenőrzését tűzik ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!