Vigyázó szemek figyelik a tanulókat

A tavaly évben több baleset is történt a megyében iskolák környékén. A rendőrök idén az iskolakezdés napjától óvják a tanulókat, s figyelik a közlekedőket. 2011-ben a rendőrség kiemelt feladatai között szerepel a kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása is. Ennek egyik új eleme a „Szuperbringa” program.

Bajdó Bettina

Az elmúlt egy hét tapasztalatai alapján elmondható, hogy a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően a gépkocsivezetők az iskolák környékén figyelmesebben közlekednek, eddig baleset nem történt - foglalták össze az elmúlt napok eseményeit a Vas megyei Rendőr-főkapitányság illetékesei.

- Szombathely belvárosában több helyszínen közmű felújítás folyik, ezért a rendőrök több forgalmasabb kereszteződésben jelen vannak, segítve a közlekedés zavartalan lebonyolítását - tájékoztatta lapunkat Leibinger Eszter sajtószóvivő. - A rendőrség egyenruhás állományának munkáját a polgárőrség tagjai és a közterület-felügyelet munkatársai is segítik. Az akció során a rendőrség feladata továbbra is, hogy elősegítse a gyermekek biztonságos közlekedését, és fordítsanak fokozott figyelmet a gépjárművezetők  ellenőrzésére.

 Az Országos Rendőr-főkapitányság 2008. szeptember 1-vel hirdette meg először „Az iskola rendőre” programot. Ennek  egyik célja, hogy a rendőrség közelebb kerüljön a fiatalokhoz, és ezáltal „pozitív rendőrkép” alakuljon ki a gyermekekben, a szülőkben és a pedagógusokban.

- Az iskola rendőre program az idei tanévben is folytatódik - folytatta a sajtószóvivő. - Ennek kapcsán a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közterületen szolgálatot ellátó állományának tagjai idén is a tanévkezdéshez kapcsolódóan szeptemberben 22 munkanapon át a napi oktatás kezdetének és befejezésének időszakában kiemelten ellenőrzik a gyalogos átkelőket. Főként azon iskolák környékén lesznek jelen, ahol ez köz- és közlekedésbiztonsági szempontból indokolt. Az iskola rendőrének a feladata, hogy jól működő kapcsolatot építsen ki és tartson fent az intézmény  és az illetékes rendőrkapitányság között. Ennek értelmében az iskola rendőre szeptemberben, valamint októberben az intézmény kérésének függvényében előzetesen egyeztetett időpontokban osztályfőnöki órán ad tájékoztatást a korosztályt érintő veszélyekről, és a helyes közlekedési magatartásról. Mindezeken túl októberben és novemberben pedig balesetmegelőzési, közlekedésbiztonsági szóróanyagokat osztunk szét a kisdiákok között. Ezen túl a munkatársaink koordinálják a KRESZ oktatását is.

2011-ben a rendőrség kiemelt feladatai között szerepel a kerékpárosok közlekedésbiztonságának javítása. Ennek egyik új eleme a „Szuperbringa” program. Szeptembertől az iskolarendőrök az illetékes megyei kormányhivatal közlekedési felügyelőség szakembereivel közösen vizsgálják át az oktatási intézményekben a gyermekek kerékpárjait. Amennyiben a kerékpár megfelelő felszereltségű és megfelel az előírásoknak, akkor az illetékesek egy Szuperbringa igazolást (matricát) ragasztanak fel a kerékpár vázára. Abban az esetben viszont, ha a bicikli nem felelt meg az előírt műszaki feltételeknek, akkor a szülők egy tájékoztató levélben értesülhetnek a hiányosságokról, és a pótlást követően egy későbbi időpontban a kerékpár újból ellenőrzés alá kerül.
 

Tudást igazoló okirat (jegyzet)
Nagyon jó kezdeményezésnek tartom a Szuperbringa programot, amely során a gyerekek megismerkedhetnek a kerékpározás szabályaival is. Ám csak abban az esetben, ha az adott iskola vállalja a gyermekek felkészítését egy kidolgozott tanmenet alapján. A rendőrség szakemberei és a kormányhivatal munkatársai által tartott elméleti és gyakorlati vizsgát követően  a diákok egy úgynevezett Kerékpáros igazolvány birtokosaivá válhatnak. Jó dolog, ha időben megismerkednek a rájuk vonatkozó szabályokkal, így talán a szülők is nyugodtabb szívvel engedik majd el gyermekeiket kerékpárral. Ám tudom, egy szülő igazán csak akkor nyugodt, ha tudja, gyermeke biztonságban hazaért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!