Vörösiszap-katasztrófa: kotorják a Marcal kisvizi medrét

Október végéig befejezik a Marcal medrének kotrását. A megyei védelmi bizottság elnöke hétfőn helyszíni bejáráson egyeztetett a szakemberekkel.

Nagy Ildikó

- Pontosan tizenegy hónappal ezelőtt szakadt át a zagytározó gátja - mondta Kovács Ferenc, a megyei védelmi bizottság elnöke hétfőn a Marcal Boba és Kamond közötti szakaszának partján. Az elnök a kárelhárításban részt vevő szervezetek képviselőivel találkozott.

A találkozón jelen volt Kampel Oszkár, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója, dr. Baán Mihály, a megyei önkormányzati hivatal védelmi titkárságának vezetője, Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság igazgató-helyettese, valamint Csaba Attila, a kármentesítést végző Mecsekérc Zrt. képviselője.

Bár a folyó vize még mindig vörös, a szakemberek szerint  nincs ok aggodalomra. Erről egyébként az újságírók is meggyőződhettek, amikor Misák Roland főtörzsőrmester, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa mintát vett a Marcal vizéből. A műszer ugyanis megnyugtató, 6,5-es pH-értéket mutatott. Kampel Oszkár elmondta: munkatársai rendszeresen mérik a víz pH-értékét, és azzal már nincs probléma.

A munkálatokról Csaba Attila beszélt. Mint azt megtudhattuk, a Marcal 27 kilométeres vasi szakaszán - a folyó mindkét partján - befejezték a nagyvizi meder kotrását. Most a kisvizi medret - vagyis a víz alatti részeket - kotorják, egy hét kilométeres szakaszon már ezzel a munkával is végeztek. Hozzátette: ez a legnehezebb munkafolyamat.

Kérdésünkre elmondta: a lúgos hatás csökkentésére a folyóba szórt összesen 10 ezer 300 tonnányi  gipszet is kikotorják a meder aljáról. A Mecsekérc képviselője szerint október végéig végeznek a meder, valamint a mellékvízfolyások megtisztításával, december 27-ig pedig a dokumentációt is benyújtják.

A munkálatokat a Vidékfejlesztési Minisztérium koordinálja, a keretszerződésben 23 milliárd forint szerepelt a kármentesítésre, ám Csaba Attila szerint ennél jóval kevesebb összegből megoldják a mentesítést.

A folyónál jelenleg kilenc munkagéppel kotorják a medret és további 22 járművel szállítják a kikotort anyagot az ajkai tárolóba. Kovács Ferenc beszélt arról is, hogy a Marcal mentén gazdálkodók összesen 9,5 millió forintnyi kárigényt jelentettek be.

ÚJRA LESZ ÉLET A FOLYÓBAN

A Marcal folyó vörös vize még mindig szomorú látványt nyújt, de a parton dolgozó munkások állítják: már "találkoztak" egy hódcsaláddal. Ez jó jel. Mint ahogy az is, hogy Mersevát környékén állítólag halakat is láttak a horgászok a folyóban. A szakemberek véleménye szerint a folyóvíz minőségével sincs baj, csak hát a színe, az maradt itt mementóként...  Egyelőre kotrógépektől hangos a folyó partja, de talán lehet bízni a természet erejében. Hogy  az élet él, és élni akar.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!