Faműves a legújabb Babó-díjas

Citerazene, a falakon sok-sok fénykép csodálatos famunkákról. Babó Antal barátai vasárnap, a tizedik díjátadón faművesnek ítélték oda az általuk létrehozott Babó-díjat Kőszegen.

Némethy Mária

Vasárnap újra összegyűltek Kőszegen, a református templom Csillag-termében Babó Antal barátai, hogy az 1999- ben elhunyt csodálatos fafaragó iparművész emlékére átadják a Babó-díjat.

Az egyik barát, dr. Lőrincz Zoltán művészettörténész a díjátadó ünnepséget azzal kezdte: a Babó-díj célja nemzeti kultúránk őrzése, erősítése és az ezt szívükön viselők „szigeteinek” összekapcsolása. A díjazott olyan személy lehet, aki az alkotó aktivitás bármely területén a díj névadójához, a Kőszeghegyalján élt és alkotott református Babó Antalhoz hasonlóan valóban alkotó módon viszi, fejleszti tovább a magyar formahagyományokat, és élete alakításában is példának, kisugárzó hatásúnak, értékteremtőnek tekinthető.


Az Ostffyasszonyfán élő, horvátzsidányú születésű Gregorich Ferencet ilyennek találta a Babó-díjat átadó, megszavazó kuratórium. A szakképzettsége szerint gépész- üzemmérnök Gregorich Ferenc kis kora óta foglalkozik fával. A munkásságát, életét méltató Goda Balázs vasárnap jellemzésként azt mondta róla: „Tiszteli a hagyományos értékeket, és azok szerint él a családjával, feleségével és öt gyermekével”. Gyerekjátékokat, bútorokat, kopjafákat, haranglábat készített, Jánosházán Trianon-, Celldömölkön 56-os emlékmű, Szombathelyen a megyei kórház imatermében dombormű az ő keze munkája.


Pedagógus feleségével közös szenvedélyük a zene és a tánc. 1976-ban hozták létre a híressé vált citerazenekart és népdalkört, amelyet önképzéssel vezetnek mindmáig. Minden gyerek zenél a családban.

Vasárnap ebből szép ízelítőt hallhattunk a díjátadón, amelyen a méltatás befejezéseként egy Babó Antaltól való idézet hangzott el: „Az ember nemcsak süllyed és sötétedik, hanem emelkedik is lélek-könnyedén, tenger-súly alatt, égigérő fényben.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!