Hende Csaba: A munka nem Isten csapása, hanem ajándék

Hende Csaba elkötelezett a Böjte Csaba által kigondolt Szent István-terv mellett. Erről a politikus egy vasegerszegi rendezvényen beszélt.

Kiss Tamás

A résztvevők közül utólag többen is bevallották, hogy Hende Csaba bizony meglepte őket. Mert azt ugyan már előre lehetett tudni, hogy a Vasegerszegi Közéleti Klub és a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének közös rendezvényén a honvédelmi miniszter nem katonás dolgokról, hanem civil témákról, gazdasági, társadalmi összefüggésekről beszél majd, arra azonban  e sorok írójával egyetemben  vélhetően   kevesen gondoltak, hogy mondandójának fókuszába (a munkatársaival Erdély szerte több ezer rászoruló gyermek megélhetését biztosító)   Böjte Csaba ferences szerzetes gondolatait, az általa a Kárpát-medence lelki megújulását, s fizikai állapotának a rendbetételét célul tűző Szent István-terv javaslatait állítja majd.

Pedig így történt, és bizony szükség is volt az előremutató gondolatokra, a házigazdaként elsőként megszólaló dr. Kondor János ugyanis igencsak   komor jövőképpel rukkolt elő. A Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetségének elnöke arról szólt, hogy a válságnak korántsincs még vége, sőt, jó eséllyel a korábbinál is mélyebb gödörbe zuhanhat a világgazdaság. Dr. Kondor János szerint a régi romjain  remélhetőleg egy új világ épül majd fel, amelyben a munka szerepe felértékelődik, s mint az már előadása elején kiderült, ezzel Hende Csaba is egyetért. A honvédelmi miniszter Rasmussen NATO főtitkárt idézve ezt követően arra is kitért, hogy a legnagyobb bajban lévő országokban éhséglázadások törhetnek ki, s Hende Csaba szerint a magyar kormánynak már csak ezért is fontos, hogy csökkenjen az ország adósságállománya. Hende Csaba úgy gondolja, hogy méltó és igazságos, hogy az elmúlt években rengeteg hasznot realizáló bankok is kivegyék a részüket a kárelhárításból, annak ellenére is, hogy nemzetközi politikai szinten erősen lobbiznak ennek elkerülése érdekében.

- A kormánypártokra hihetetlen felelősséget ró a kétharmados többség, s jól tesszük, ha minél alázatosabban fordulunk azok felé, akik segíteni akarnak és tudnak - fogalmazott Hende Csaba, aki a folytatásban felidézte: még februárban, az interneten szörfözve, véletlenül talált rá a gondviselésben teljes mértékben bízó, ugyanakkor mindkét lábával a földön álló Böjte Csaba atya által kigondolt, három alappilléren nyugvó Szent István-tervre. Ezek közül az első, a Tündérkert program, a Kárpát-medence végtelenül elhanyagolt környezetének rendbetételét, a felhagyott területek újbóli művelését, a kopár területek újra erdősítését célozza meg a jelenleg segélyből tengődők bevonásával. (A rendezett táj jobban vonzaná a turistákat, a felpörgő idegenforgalom pedig munkahelyeket teremtene.)

A második, a Szép ház program az elhanyagolt magán- és középületek állapotának felmérésére, az elhanyagolt ingatlanok mielőbbi lebontására, felújítására ösztönöz, s például az építőipart katalizálja, a harmadik program pedig a lelki újjáépítésről szól, a Kárpát-medencei népnevelés, népművelés gondolatát fogalmazza meg, egy modern népfőiskolai mozgalom megindítását tartja fontosnak.
  
A munka nem Isten csapása, hanem ajándék, a kiteljesedésünket segítő eszköz -  fogalmazott Hende Csaba, aki szerint már csak ezért is tragédia, hogy hányan nem dolgoznak Magyarországon. A miniszter hozzátette: az állam pénzt ugyan nem, közmunkásokat viszont tud adni a helyi kezdeményezések megvalósításához, s, ha már az anyagiak szóba kerültek, Hende Csaba azt is kifejtette, hogy a tervben megfogalmazottak valóra váltását a közeljövőben megjelenő Szent István-kártya is támogatni fogja. A kártya tulajdonosa meghatározott helyeken történő vásárlások alkalmával árengedményt kap, de ennek a kedvezménynek egy bizonyos részét közvetlenül a Szent István Alapba utalják át a partnerként együttműködő kereskedelmi és szolgáltató egységek. Az így képződő összeg lesz az egyik forrása azoknak, a költségeket is igénylő helyi erőfeszítéseknek, amelyek a Szent István-tervben megfogalmazott célokhoz hozzárendelhetők.
 
A jelenlévők pozitívan fogadták, s támogatták a Böjte atya gondolataiból kiteljesedni látszó gyakorlati kezdeményezést, s mint az dr. Veres András megyéspüspök, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester  más-más megközelítésből megfogalmazták: kizökkent világunkban a lelki megújulás sem kerülhető meg, s az új program ennek is katalizátora lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!