Kőszeg lesz a bakancsos turizmus fővárosa

Alpannonia: sok minden megépült és sok minden épül majd még jövő júniusig a közös osztrák-magyar turisztikai projektben. Például Velemben egy régészeti témapark. A tervek megvalósulása után Kőszeg a hazai bakancsos turizmus fővárosa lehet.

Némethy Mária

Az alsó-ausztriai Semmeringtől és a stájerországi Fischbachtól egy új, változatos és természeti különlegességekben gazdag turistaút vezet és épül ki Kőszegig: az alpannonia. Egy túrarendszer, amely természeti és nemzetközi határokat is átlép. Ausztriában három tartományt (Alsó-Ausztria, Stájerország, Burgenland) Magyarországon Kőszeget és környékét érinti a 150 kilométeres túraútvonal, amely az Alpokat, az erdőkben gazdag Borostyánkői-középhegységet és a Kőszegi-hegységet érintve vezet a kőszegi szőlőskertekig. A közös magyar-osztrák projekt 2008 nyarán indult, jövő júniusban fejeződik be. A magyar oldalon Kőszeg, Velem, Cák és Bozsok önkormányzatai, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. és Vas Megye Önkormányzata nyújtott be az osztrákokkal közös, határon átnyúló pályázatot.

- A projekt megvalósulása után Kőszeg, mint az Országos Kéktúra, valamint a Stájerországot, Alsó-Ausztriát, Burgenlandot és Vas megyét összekötő alpannonia egyik végpontja, a magyarországi bakancsos turizmus fővárosává válik - jelentette ki Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere.

A projektpartnerekkel együttműködve sok minden megszületetett már a magyar oldalon. Bozsokon rekreációs parkot alakítottak ki, Cákon játszóteret, Velemben parkolót és hidat építettek, rendbetették szökőkút vízellátását, játszótéri elemeket helyeztek el, Kőszegen tanösvényeket újítottak fel, a natúrparki egyesület segítségével információs- és pihenőhelyet alakítottak ki az Írottkő kilátónál, táblákat helyeztek ki, elkezdődött túra- és szabadidőpark építése, a Kálváriánál  rendezvénytér lesz, jövőre újjáépítik a sétautat, megújul a Királyvölgyi madártani tanösvény, jövőre a Koronaőrző bunkert állítják helyre és látogathatóvá is teszik.

Vas Megye Önkormányzata gyarapítja Velemet egy alpannoniás beruházással: régészeti témaparkkal. Ott, a Szent Vidnél lévő őskori telepen több évtizeden át folytak kutatások. Egy másik helyszínen, sövénykerítéssel elkerített részen építik fel a későbronzkori és vaskori falut. Az ásatások során  régészek által feltárt házak, kemencék, műhelyek rekonstruált változatai kerülnek majd oda. Az alpannonia projekt teljes költségvetése 2 millió 238 ezer euro. Ebből a magyar rész 988 ezer, az osztrák 1 millió 250 ezer euro. A közös marketingtevékenységnek köszönhetően mind osztrák, mind  magyar oldalon nagy az érdeklődés az útvonal iránt. A projekt keretében újult meg az osztrák-magyar határon álló Írottkő kilátó, ezt 2010 szeptemberében az Írottkő Vándorlás idején adták át. Burgenlandban (Glashütten bei Schlaining) például felújítják Mátyás királyunk kútját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!