Újraválasztották az argentin elnököt

Buenos Aires - A szavazatok 53,04 százalékával újraválasztották vasárnap Christina Fernández de Kirchnert az argentin elnökválasztás első fordulójában - jelentette be Florencio Randazzo belügyminiszter a voksok 15 százalékának összeszámlálása alapján.

MTI

Kirchnernek ez a nagy arányú győzelme megfelel az előzetes várakozásoknak. Az első fordulóban megszerzendő győzelemhez az elnöknek legalább 45 százalékos szavazatarányra volt szüksége vagy 40 százalékosra úgy, hogy legalább 10 százalékponttal többet szerez meg a másodikként befutónál.

Az elnök jócskán maga mögött hagyta fő riválisát, a szocialista Hermes Binner tartományi kormányzót, mert ő csak a 16,9 százalékát szerezte meg a szavazatoknak, a radikális Ricardo Alonsin pedig 13,2 százalékot - mondta a miniszter.

Évtizedek óta nem volt ilyen nagy arányú szavazatkülönbség elnökválasztáson a győztes és a második helyezett között.

Christina Kirchner választási kampányában azt ígérte, hogy második elnöki terminusát férje, Nestor Kirchner emlékének szenteli, aki elődje volt az államfői poszton.

Sokan Nestor Kirchnernek tulajdonítják, hogy Argentínának sikerült talpra állnia a gazdaságát sújtó pénzügyi válság után. Cristina Kirchner megígérte, hogy "elmélyíti" a férje által csaknem egy évtizede bevezetett gazdasági modellt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!