Az export húzza a gazdaságot

Horvát, osztrák és magyar szakemberek egybehangzó állítása szerint régiónk országai számára létkérdés, hogy nagyon aktívak legyenek a külkereskedelemben.

Kiss Tamás

Az Európai kereskedelem napjának megünneplésére tartott városházi konferencián házigazdagént dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU GDP-jének nem kevesebb, mint 11 százalékát adja a kereskedelem, az ágazat honi szerepéről pedig sokat elmond, hogy 540 ezer dolgozónak biztosít kenyeret.

Kovács Vince, a pénteki rendezvényt jegyző Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereskedelmi dolgozók akkor is szolgálatban vannak, amikor mások a pihenőidejüket töltik, s már csak ezért is le a kalappal mindannyiuk előtt.

A folytatásban Vinko Micetics, a Rijekai Gazdasági Kamara elnöke a különböző régiók együttműködési lehetőségeire hívta fel a figyelmet, például arra, hogy a rijekai kikötő a tengeri szállításban gondolkodó magyar vállalkozások számára is kedvező szolgáltatásokat nyújtó tranzitállomás.

A szakember, majd később Silvija Malnar, a Horvát Köztársaság Magyarországi Nagykövetségének első titkára is utalt arra, hogy más területeken, köztük az idegenforgalomban is számos, eddig kiaknázatlan lehetőség nyílik az együttműködésre, s ez még inkább így lesz déli szomszédunk jövő nyárra tervezett EU-s csatlakozása után.

Stefan Balaskovics, a Burgenlandi Gazdasági Kamara alelnöke számadatokkal bizonyította, hogy Ausztriában az export tudatos fejlesztése szoros összefüggést mutat a gazdaság fellendülésével, ennek megfelelően egyáltalán nem a véletlen műve, hogy az osztrák állam a nagyobb cégek  mellett az aktívabb  külpiaci megjelenésben gondolkodó kis- és középvállalkozásokat is számos módon segíti.

Az említett cégek logikusan így sokkalta jobb eséllyel tudják megvetni a lábukat a közös európai piacon, amely azonban még korántsem annyira egységes, amint ahogy azt az EU  szeretné.

Minderről Gyúró Erzsébet, a Team Europe szakértője beszélt, aki szerint az európai gazdaság elmúlt években tapasztalt valóban látványos integrációja mellett például a kkv-k finanszírozásában, a szellemi tulajdonvédelemben, az adópolitikában, s a vállalkozásokat érintő szabályozás területén is jócskán vannak még lebontásra váró akadályok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!