Családi (iroda)ház: 45 cég szerepel a csendes szombathelyi utca kapuján

Negyvenöt cég osztozik egy Várkonyi utcai családi ház névtábláján. A papírforma szerint olaj- és gyógyszeripari nagyhatalmak is otthonra leltek e csendes szombathelyi utcában.

Nagy Ildikó

A HVG múlt heti számában "Offshore után szabadon" címmel közölt cikket az adóoptimalizálás magyarországi gyakorlatáról. Az összeállításban külön foglalkoztak az adótervezés szükséges láncszemeként Magyarországon alapított cégek székhelyeivel. Két budapesti irodaház  a Focus Point és a Hermina Business Tower  mellett egy szombathelyi ingatlant is megemlítettek: a Várkonyi utca 15. szám alatti családi  ház kapuján lévő táblán ugyanis 45 cég neve szerepel.

Egyebek között a gyógyszernagyhatalomnak számító Pfizer vagy a brazil Petrobras neve is megtalálható a táblán. (Igaz, a nyilvános cégadatok szerint a Pfizer ez év márciusában Budapestre, a Dohány utcába helyezte át székhelyét, és végelszámolás alatt áll.)

A Petrobras  azonban  ugyancsak a HVG értesülése szerint  a világ legnagyobb részvénykibocsátásával szerzett tőkét mélytengeri olajlelőhelyek kiaknázására. A Petrobras Hungary Kft. székhelye  a Várkonyi utca 15. szám alatti  házban van, fióktelepe pedig az adóparadicsomként emlegetett svájci Zug városában. A nyilvános cégadatok tanúsága szerint a Petrobras Hungary Kft. tevékenységi körei: egyéb pénzügyi tevékenység, egyéb hitelnyújtás és vagyonkezelés.

A HVG cikkben magyarországi csúcstartóként emlegetett, a cégnyilvántartás szerint  ugyancsak végelszámolás alatt álló EnCana Likviditás menedzsment Magyarország Kft. döntően az eredménytartalékából produkált bő 9 milliárd dollár osztalékot, ami után Magyarországon nem kellett adót fizetnie. A névtábla és a cégjegyzék szerint ennek a cégnek is a szombathelyi, Várkonyi utcai családi házban van a székhelye.

A földhivatali nyilvántartás szerint  a Várkonyi utca 15. szám alatti családi ház fele részben dr. Szabóné dr. Tuboly Andrea ügyvéd tulajdona. Telefonon megkerestük az ügyvédnőt, aki tőlünk hallott a HVG-s cikkről, aminek elolvasása után sem kívánta kommentálni, milyen kapcsolatban áll  vagy állt a névtáblán szereplő negyvenöt  céggel.

Azt azonban hangsúlyozta, hogy minden törvényes keretek között zajlik. Arra is tett utalást, hogy a táblán szereplő cégek között vannak olyanok, amelyek már nem működnek.

KEDVEZŐBB ADÓZÁSI FELTÉTELEK

Az offshore cégek nem abban az országban végzik gazdasági tevékenységüket, ahol be vannak jegyezve. Az offshore rendszer az adózásra, az adóparadicsomok nyújtotta kedvezőbb adózási feltételekre, az egyszerűbb adminisztrációra és a különleges adatvédelmi rendszerre épül. Bár Magyarország nem adóparadicsom, a szakértők szerint érdemes bevenni az adótervezési láncolatba. Még akkor is, ha az adózási feltételek tekintetében nem vetekedhet a svájci Zug városával.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!