Drágulhat a tömegközlekedés Szombathelyen

Egyes járatok megszűnhetnek, mások útvonala módosulhat jövőre Szombathelyen. 2012-ben drágulhat a tömegközlekedés a megyeszékhelyen.

Bajdó Bettina

Csütörtökön testületi ülést tartanak a szombathelyi városházán.

Ha a képviselő-testület is jóváhagyja, akkor 2012. január 1-től változások várhatók a tömegközlekedési díjban és a helyi  járatok menetrendjében is. Az erről szóló előterjesztésben az áll, hogy az elmúlt hónapokban több egyeztetés is történt a busztársaság és az önkormányzat között, s a változtatásokat próbálták az igényekhez igazítani.

A társaság jövő évtől új tarifastruktúrát szeretne bevezetni, vagyis új vonal- és bérletjegyek lennének, a régi jegyek többsége pedig drágulna. Eddig elővételben a vonaljegy 220 forintba került, ez jövőre 250 forint lenne. Az autóbusz-vezetőnél idén 300 forintba került a jegy, jövőre már 350 forintot kellene fizetni egy utazásért. A 10 darabos jegytömb ára jelenleg kétezer forint, ez 2012-ben 250 forinttal kerülne többe. Új típusú vonaljegyeket is bevezetnének: lenne kedvezményes vonaljegy, amit  munkanapokon reggel nyolc és dél között, illetve este hét és üzemzárás között lehetne használni, ez 190 forintba kerülne. Ugyanezért a jegyért a hat és tizennégy év közötti gyermekeknek 150 forintot kellene fizetniük. Újdonság lenne a napijegy, mely 750 forintba kerülne, vagyis a harmadik utazás után már ingyenes a buszozás. 

Drágulnának a névre szóló általános bérletjegyek is, áll az előterjesztésben. Jövőre az éves bérletért 73 ezer forintot, a haviért, 6290 forintot, a hetiért pedig 2060 forintot kellene fizetni. Újítás lenne a névre szóló hivatásforgalmi egyvonalas bérletjegy, amely havonta 5400 forintba kerül majd, ezzel a körgyűrűn belül lehetne utazni. Bevezetnék a tanuló szemeszter bérletjegyet, melyet szeptember 1-je és következő év január 31-e, illetve február 1-je és június 30-a között lehetne használni. Ez alkalmanként közel kilencezer forintba kerülne. A tanulóknak is lenne tanévre szóló bérletjegyük, ezt szeptember 1-je és a következő év augusztus 31-e között használhatnák, ára közel 22 ezer forint lenne.

A helyi közlekedést is érinthetik a változások, csak néhány ezek közül: a 6-os busz szabad- és munkaszüneti napi járatait eltörölnék. A 8H esetén elfogadhatják az Ady tér-Jabil Kft. közötti járatok megszüntetését. A 9-es busz útvonala is módosulhat, de csak azzal a feltétellel, hogy a 29A-s vonalú járatok a Váci Mihály utca érintésével közlekednek majd. Az arckép nélküli bérletjegyek is változnak jogi személy alkalmazottjai részére.
A negyedéves bérlet 56 ezer 400, a havi bérlet pedig 18 ezer 800 forintba kerülhet, ha elfogadják az előterjesztést. Jó hír, hogy a tanuló és nyugdíjas havi bérletjegyek ára nem változik, 1990 forint marad jövőre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!