Egy kisváros gondjai: galambürülék, kevés rendőr

Élénk érdeklődés kísérte csütörtökön este a Vas Népe által szervezett lakossági fórumot Kőszegen. A két- és fél óra alatt a város lakóit érintő sok közérdekű probléma fogalmazódott meg. A helyi iparosok adták a helyet, kitűnő házigazdának bizonyultak

Némethy Mária

A lapunkban többször meghirdetett fórumra  úgy 30-40 kőszegi gyűlt össze csütörtökön este a Kőszeg és Vidéke Vállalkozók Ipartestülete  Jurisics téri székházának nagytermében. Ez jelentős érdeklődésnek számít,  voltam már kőszegi  közmeghallgatáson, amire hárman-négyen jöttek. 

A Vas Népe felelős szerkesztője, Burkon László köszöntőjében elmondta: Szombathely összes kerületében tartottunk már lakossági fórumot  a Vas Népe így is közelebb megy az olvasóhoz , a többi vasi várost is felkeressük. A sorban az első Kőszeg.

Köszöntőjében Huber László polgármester  arról beszélt: tapasztalja, sokféle gond nyomasztja a kőszegieket. Sajnálattal említette: a közügyek időnként elvesznek a hivatal útvesztőjében.

A fórum sok felszólalója között Bodovics László volt az első.  Szerinte a városvezetés mulasztása, hogy a körzeti orvosi rendelő a mai napig nem akadálymentes, nem épült fel az új egészségügyi központ. Róka Ferenc arról beszélt, hogy a múlt héten  hat-hét helyre is betörtek Kőszegen, de erről semmilyen hírt nem adott  a rendőrség.

Kappel Gyula is sok mindent felvetett. A mentőállomásnál  fiatalok szoktak kerékpáron leugratni a várpark felé, át a közúton; a Jézus Szíve templomnál lévő postára galambürüléken keresztül lehet csak bemenni; a Jurisics tér  átépítése nem éppen minőségi munkával történik, az  alapozása sem volt megfelelő; a Felső-körút egyirányúsítása nem lesz jó; a Gyöngyös mentén álló  fák állapotát hiába mérték fel,  nem történt  semmi, pedig vannak ott életveszélyesek is. Balázs Istvánné arról beszélt, hogy a Királyvölgyi úton lévő házuk oldala a rosszul kanyarodó autók miatt megsérült.

Huber László minden kérdésre válaszolt. Szerinte az egészségügyi alapellátás Kőszegen sok sebből vérzik. A patika liberalizáció miatt a vállalkozó visszalépett a Balog iskola közelébe elképzelt egészségház  megépítésétől, viszont Letenye és Vasvár mellett Kőszeg jó eséllyel pályázik a régióban egy 200 milliós zöldmezős beruházásra (viszont az ötletként felmerült hajdani  Gesztenyés étterem megvásárlását erre a célra nem tartja lehetségesnek).

Elmondta, a jövő csütörtökön tárgyalnak a város képviselői az új forgalmi rendről. A posta előtti galambürülék közegészségügyi probléma, de jelzik a Magyar Postának. A Jurisics térről kijelentette: közbeszerzési probléma, a kivitelezésre egyedül ugyanaz a cég pályázott, amelyik a Fő teret készítette. A végeredményt kell majd megnézni, de mint mondta: "Nekem is vannak félelmeim."

Básthy Béla alpolgármester ehhez kapcsolódva mondta el: a tér tervezése 2007-ben történt, az akkori anyagáron,  ám azok időközben felmentek, viszont lesznek garanciális javítások. Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója véleménye szerint a város öreg fái értékek, védendők,  de a galambok ellen tenni kell.

Szőnye József, az ipartestület elnöke örömét fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen fontos fórumnak helyet adhattak. Arra kérte az újságírókat, hogy ne csak akkor írjanak a vállalkozókról, iparosokról amikor mondjuk az adóhatóság a sarkukban van, lehet életüket pozitívan is bemutatni, tárgyilagosan, de semmiképpen sem irigylést keltően. 

A Vas Népében néhány elhangzott témára a közeli napokban visszatérünk. Például  Schlögl Rita kifejezetten rossznak nevezte a kőszegi tömegközlekedést, megemlítve:  InterCityhez nincs buszjárat! A  GySEV-től próbáljuk megtudni, milyen fejlesztéseket tervez a területen.

Nagyon érdekes volt, amit Gódor József  elmondott: hiába lakik a Várkörön, a földhivatalban még mindig Béke utcai lakosnak számít, nincs ugyanis átvezetve az új név. Többen is szóvá tették: kevés gyalogos rendőrrel találkoznak Kőszeg utcáin, a körzeti megbízotti helyiség is visszakerült a városhoz,  vajon miért?    

Nagyon tetszett, hogy valaki (nevét nem árulta el!)  a fórumon a város jó oldaláról szólt, a sokféle rendezvényről, s az is: Markovics Emőke kampányt hirdetett meg a tisztább Kőszegért. Először csak a csikkeket kellene felszedni.
Pogácsát  Soproni Zoltán, az év pékje jóvoltából fogyaszthatott  mindenki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!