Gázolajért ugranak át a magyarok Szlovéniába

A nemzetközi fuvarozásban részt vevők eddig se nagyon tankoltak Magyarországon, a gázolaj jövedéki adójának november elsejei emelését követően még inkább ez lesz a jellemző a határ menti térségben.

Gyuricza Ferenc

A rédicsi határmetszési ponttól alig száz méternyire található az első benzinkút, ahol egymást váltják a magyar rendszámú járművek. Tankolni jönnek, jó tíz perc alatt öt személyautó is érkezik. Van, aki Lendva felől kanyarodik be a tankállomásra, de olyan is akad, aki egyenesen Magyarországról érkezik, s miután teletöltötte a gépkocsiját, azonnal indul is vissza. A kilencvenes években már egyszer virágzó üzemanyag-turizmus új értelmet kapott.

Ezúttal nem a benzinért, sokkal inkább a gázolajért járnak át honfitársaink a szomszédos országba. A dízelolaj ugyanis a jövedékiadó-tartalom megemelésével a térségben Magyarországon vált a legdrágábbá.

- Dízelüzemű autóm van, ha tehettem, eddig is Szlovéniában tankoltam, a november elsejei gázolajdrágulás miatt azonban mostantól még jobban megéri - mondja a rédicsi Gaál Károly. - A forint gyengülése ellenére literenként körülbelül negyven forintot lehet megtakarítani. Aki sokat autózik, mint jómagam is, annak nem mindegy.


Szlovéniában jelenleg egy liter dízelolaj ára 1,27 euró, ami a hivatalos középárfolyamon számolva sem éri el a 290 forintot. A határ menti térségben azonban a Magyar Nemzeti Bank által jegyzett középárfolyamánál olcsóbban is lehet eurót szerezni, a negyven forintos literenkénti megtakarítás tehát nem illúzió. Már csak azért sem, mert a megyében akadt olyan kút is, ahol tegnap már jócskán 420 forint felett mérték az üzemanyagot. A benzin esetében már nem ekkora az eltérés a magyarországi és a szomszédos államok kútjai között, de néhány forintot ott is lehet spórolni.

A 76-os és 86-os utak körforgalmi csomópontja közelében több kamion is várakozik. Lengyelek, litvánok, de magyarok is. Utóbbiak sofőrjeivel elegyedünk szóba.

- Eddig sem tankoltunk Magyarországon - mondja az egyik sofőr, aki annyit árul még el magáról, hogy Győrből érkezett. - Rendszeresen ezen az úton járok, a tengerparti kikötőkből hozok árut. Lendván teletöltöm a tankot, s játszva meg tudom tenni szlovén benzinnel a Rédics-Győr távolságot oda-vissza.


Társai mondják, a tulajdonosok nem is járulnak hozzá a magyarországi tankoláshoz. Az áfát ugyanis nemcsak a Magyarországon, de a külföldön vásárolt üzemanyag után is vissza tudják igényelni. Hiába próbálták ellensúlyozni a gázolaj jövedéki adójának emelését a kereskedelmi gázolaj vásárlásával járó kedvezmény növelésével. Horvátországban még a szlovén vagy az osztrák kutaknál is olcsóbban lehet tankolni, nem is beszélve Romániáról vagy Ukrajnáról. A dízelolaj jövedéki adójának emelésével legrosszabbul tehát a belföldi fuvarozók és azok jártak, akik azért vásároltak dízelüzemű gépkocsit, hogy olcsóbb legyen fenntartani.

- Ezer liter gázolaj fér a tankba. Ezzel háromezer kilométert meg tudok tenni. - mondja Csörnyeföld mellett a lengyel Waldek Kwiatkowski, aki meg sem áll a magyarországi benzinkutaknál.


Az áfa további drágulást hoz benzinkutaknál
November elsejével a dízelolaj jövedéki adója literenkénti 97,35 forintról 110,35 forintra emelkedett. A dohánytermékek jövedéki adója szintén emelkedett, itt a mérték 5 százalékos. A megkérdezett boltok és vendéglátóhelyek tulajdonosai, üzemeltetői kivétel nélkül azt mondták: az emelés mértékét kénytelenek lesznek tovább hárítani a fogyasztókra, ráadásul januárban az áfa 27 százalékra emelése miatt újabb drágulás következik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!