Mit vegyek fel? Mutassuk, ami szép...

Mit vegyek fel? Ez az a kérdés, amit a nők nap mint nap feltesznek, nem csak maguknak, és amitől a pasik frászt kapnak. Pedig bizony jó közérzetünkhöz öltözékünk is hozzájárul.

Steyer Edina

A világháborúk után szinte teljesen kihaltak a mérték utáni ruhakészítés hagyományai hazánkban. Óriási fejlődésen ment keresztül a világ a ruházkodás területén, itt is belépett a képbe a sorozatgyártás, persze ezt nem mindenki tekinti pozitív fejlődésnek. Ha valaki boltban vásárol, szinte elkerülhetetlen, hogy ugyanolyan, de legalábbis hasonló pulóvere, szoknyája, farmernadrágja legyen, mint szomszédjának vagy kolléganőjének.

– Nálunk ritka, hogy két teljesen egyforma ruha kerül ki az üzletből, persze előfordul ilyen is – magyarázta Rákhely Zsófia nagykanizsai ruhatervező. – De nem ez a lényeg! Mi nők mindannyian hiúak vagyunk, ki jobban, ki kevésbé, ezért nem mindegy, mi van rajtunk. A legfontosabb,  hogy amit felveszünk, abban jól érezzük magunkat, kényelmes legyen és megfeleljen az adott alkalomra vagy éppen a mindennapokra. A konfekció méretnek megvan az a hátránya, hogy nem passzol minden részlet. Ha egy blúznál a derék stimmel, a mellrész lehet szűk vagy fordítva. A méretes szabóság megengedheti magának a tökéletességet, hiszen egy ember alkatához készül a szabásminta, majd a szoknya, a blúz vagy amit éppen szeretnénk.

Aki ruhát készíttet magának, általában konkrét elképzeléssel áll elő, ám nem elég csak méretet venni, az anyagot és a formát kiválasztani.


– Az első találkozáskor mindig ragaszkodom egy kis csevegéshez, mert így sok minden kiderül az illetőről – mondta Zsófi. – Néhány jellegzetes személyiségjegy döntő lehet például a szín kiválasztásakor. Soha nem erőltetek rá senkire olyat, amit nem szeretne, de néha rá kell mutatni az ügyfél előnyeire, amit ő nem mindig lát. A legtöbb nő hajlamos eltúlozni a hibáit, ezzel megvonni magától a lehetőséget, hogy igazán jól nézzen ki. Nem feltétlenül az a jó, ha elrejtjük azt, ami nem tetszetős. Fontosabb, hogy kihangsúlyozzuk adottságainkat. Ha egy molett hölgy dekoltázsa szép, egy ízlésesen kivágott ruhában ezt megfelelően meg lehet mutatni. Ráadásul nem egy erősebb testalkatú nő veri kenterbe a vékonyabbakat azzal, hogy megtalálta a neki való ruhákat és csinosan öltözködik.

Zsófi szerint nagy feladat egy tehetséges tervezőnek is, hogy élővé varázsoljon egy szuper kollekciót, lefordítsa az utca embere számára, amit a trend diktál. De a kezében van a személyes kontaktus lehetősége, hogy tanácsot adjon annak, akinek az adott kiskosztüm, koktélruha készül

– Az egyik kedves vendégem nem akarta elhinni, hogy neki az egész ruha jól áll, aljat és blúzt szeretett volna készíttetni, ez utóbbiból is csak világosat – mesélte a tervező. – Nem volt makacs, csak bátortalan. Az egész ruha nemcsak jól áll neki, de praktikus is. Minden évszakban megfelelő öltözet és nem kell azon filózni, mit vegyünk fel hozzá. Nyáron választhatunk egy papucsot vagy szandált, ősszel kombinálhatjuk egy blézerrel, télen elbújtathatjuk a kabát alá és egy jól kiválasztott csizmával igazán remekül mutat.

Zsófi menyasszonyi ruhákat is tervez, ezeknél szintén figyelembe kell venni a delikvens testi és lelki adottságait. Rövid legyen, hosszú, tört- vagy hófehér? Egyszer azt kérték tőle, úgy alkossa meg a ruhát, hogy a menyasszony tetoválása ne látszódjék. A csipke ezúttal nem csak díszített, takart is

Szerző: Steyer Edina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!