Növelné a geotermikus energia felhasználását Vasvár

Vasvár távfűtésbe bekapcsolt lakásai, intézményei számára hosszú távon gazdaságos perspektíva a geotermikus energia hasznosítása. Egy jó pályázatra várnak, talán jövő tavasszal írják ki.

Merklin Tímea

A geotermikus energia jelenlegi felhasználása a távfűtésben 12 százalékos. 

- A távfűtés két hőközpontról működik, az egyikbe táplálják a geotermikus energiát. Ha a két hőtermelő egységet összekötjük, akkor nagyobb arányban lehet majd hasznosítani a termálvizet - mondta Tóth Balázs alpolgármester. 
- Most a város azon részét látjuk el geotermikus energiával, amelynek kisebb a hőigénye. Ez a Körház, a Városháza illetve a környék lakásait jelenti. A nagyobb intézmények, az iskola, az óvoda fűtése egy másik hőközpontról megy. Az lenne a cél, hogy oda is eljusson a termálvíz, hiszen a földgáz egyre drágulni fog. A geotermikus energia az, ami hosszú távon biztosítaná a gazdaságos működést. A hulladékhőjét is szeretnénk majd hasznosítani, sőt harmadlagos hasznosításként egy kertészet is rátelepülhet.

A kitermelt vizet vissza is kell sajtolni, ehhez még egy kút kell. A teljes rendszer kiépítése 4-500 millió forintba kerül. Egy jó pályázati lehetőségre várnak, a kiírásra talán jövő év tavaszán kerül sor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!