Rendőrőket is vádolnak a Bhutto elleni merénylettel

Vádat emeltek két magas rangú rendőrtiszt és öt tálib ellen Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök 2007-ben történt meggyilkolása ügyében – közölte szombaton egy ügyész.

MTI

 "Hét vádlott, közöttük két rendőrségi vezető ellen vádat emeltek" – mondta el Csaudhri Azhar. A két rendőrtiszt: Szaúd Azíz, aki Ravalpindi város rendőrfőnöke volt a gyilkosság idején, és a szintén magas rangú Hurrám Sahzad.

Benazir Bhutto ellenzéki vezető, a muzulmán világ első női kormányfője 2007. december 27-én Ravalpindiben egy választási gyűlésen merénylet következtében vesztette életét, hetekkel azután, hogy önkéntes száműzetéséből visszatért Pakisztánba a Pervez Musarraf akkori elnökkel kötött megállapodás keretében.

Musarraf kormánya Baitulla Mehszúd tálib vezetőt gyanúsítottak a merénylet elkövetésével. Mehszúddal 2009-ben egy pilóta nélküli amerikai repülőgép lövedéke végzett az afgán határ közelében.

A bíróság biztonsági okokból zárt ajtók mögött emelt vádat a hét férfi ellen, összeesküvés és emberölésben való bűnrészesség miatt. Az öt tálib ellen "bűnös összeesküvés" a vád, amiért az öngyilkos merénylőt az északnyugati törzsi területről Ravalpindibe vitték, ahol végrehajtotta a támadást – mondta el Mohammed Azhar ügyész.

A jelenleg dubaji és londoni száműzetésben élő Musarraf szintén vádemelésre számíthat, mert nem garantálta Bhutto biztonságát. Egy terrorellenes bíróság februárban elfogatóparancsot adott ki ellene, majd később szökevénynek nyilvánította, mert nem jelent meg, hogy feleljen a vádakra. Augusztusban a bíróság elrendelte Musarraf pakisztáni vagyonának az elkobzását és pakisztáni bankszámláinak a befagyasztását. A volt elnök tagadta, hogy köze lett volna neki vagy biztonsági szolgálatainak Bhutto meggyilkolásához.

Bhutto halála után özvegye, Ali Aszif Zardari nyerte meg a 2008. évi választásokat, és azóta is az ország elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!