Szombathely: ellenőrzik az intézmények gazdálkodását

A legutóbbi szombathelyi közgyűlésen zárt ülésen tárgyalták a Bercsényi iskolában végzett belső ellenőrzés keserű tapasztalatait. Rendőrségi feljelentés lett a vége.

Nagy Ildikó

Mint arról beszámoltunk, a múlt csütörtöki közgyűlésen a képviselők zárt ülésen tárgyalták a Bercsényi Miklós Általános Iskolában elvégzett belső ellenőrzés (nem éppen pozitív) tapasztalatait. A másnapi sajtótájékoztatón Marton Zsolt  alpolgármester kérdésünkre elmondta: a belső ellenőrzés során kiderült, hogy az intézményben több éve nem a valóságnak megfelelő számokat adták meg a költségvetések tervezésekor. Egyebek között a  pedagógusok bérbesorolásánál, a jubileumi jutalmak számításánál is hibákat találtak az  ellenőrök.

A valótlan számok eredménye 30 millió forint: az évek során ennyivel több pénzt igényelt az intézmény, állítólag  jogosulatlanul. Az alpolgármester bejelentette: az ügyben rendőrségi feljelentést tettek - egyelőre ismeretlen tettes ellen.

Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a feljelentés tényét megerősítette, de további információval nem tudott szolgálni, mivel még vizsgálják a körülményeket.

A Bercsényi Miklós Általános Iskola igazgatónője, Fokiné Rácz Ilona  tőlünk értesült a rendőrségi feljelentés tényéről. Az ügyben azonban nem kívánt nyilatkozni, mondván: még öt napja van arra, hogy reagáljon a belső ellenőrzés megállapításaira, és ezt meg is fogja tenni.

A közgyűlést követő pénteki sajtótájékoztatón Marton Zsolt alpolgármester azt is bejelentette, hogy a bercsényis ellenőrzés tapasztalatai miatt a közeljövőben szúrópróbaszerűen  több, önkormányzati fenntartású oktatási intézménybe is bekopogtatnak az ellenőrök, hogy kontrollálják a gazdálkodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!