Több rendőrt szeretnének az Éhen-telepre

A múlt heti szombathelyi Szövő utcai rablótámadás felkorbácsolta az indulatokat a környéken. A lakók szerint egyre rosszabb a közbiztonság, s gyakoriak a betörések is.

Bajdó Bettina

Megdöbbentő eset történt hétvégén Szombathelyen: megkötözték, és saját házában raboltak ki egy idős asszonyt a Szövő utcában szombaton hajnalban. A 79 éves nőt a rablók lenyomták a földre, emiatt megroppant a gerince, a keze pedig kék-zöld foltokkal van tele. Ezenkívül szerencsére nagyobb sérülést nem szenvedett.
Az utcában élők nem szívesen nyilatkoztak az esetről, egy fiatal nő szerint a Szövő utca csendes utca, nem sűrűn fordul elő betörés. Hozzátette: ő sem nyugodt az eset után, azóta többször is ellenőrzi, zárva van-e az ajtó és az ablak. Kiemelte, eddig is több zár volt az ajtón, s lehet, elgondolkodik azon, hogy riasztót is beszerelnek.

Az utcában egy másik lakó másképp látja a dolgokat. Szerinte eddig is sok volt a betörés, pár éve az ő lakásában is tolvajok jártak. Csak másfél órára ugrott el fényes nappal vásárolni, ám mire hazaért, már felforgatták a lakását. Szerencsére a tolvajok csak egy aktatáskát vittek el, amiben iratok voltak.

- Nagyon gyakoriak a betörések az Éhen-telepen - mondja egy másik nő. - Napközben látunk néha egy-egy járőrautót, de úgy érezzük, hogy éjjel nem vigyáz ránk senki. Szinte nincs olyan ház ezen a környéken, ahol ne járt volna betörő. Úgy tudjuk, hogy a 79 éves asszony kertszomszédjánál is nemrég járt betörő. A hatóságnak tennie kellene valamit, mert az ember otthon sem érezheti biztonságban magát.
 
A nő szerint csendes a környék, szinte alig van forgalom, ám úgy tűnik, ez vonzó a tolvajok számára is,

- Én is kétszer átéltem már, hogy betörő járt a lakásomban - folytatja a lakó.  - Az egyik ismerősöm tárolóját is feltörték, onnan például kapálógép tűnt el. Emellett gyakoriak az autófeltörések is. Hiába teszünk zárakat az ajtóra, a tolvajoknak ez sem akadály. Rácsok vannak az alacsony lévő ablakokon, s most már az ajtókon is. Sok az idős, egyedül élő ember, próbálunk rájuk is figyelni, de úgy tűnik, ez sem elegendő.

Dr. Szakács Dávid, a hetes számú választókerület képviselője elmondta, hogy eddig nem érkezett hozzá bejelentés a közbiztonság romlásáról, s a körzeti megbízott sem jelezte felé, hogy rosszabb lenne a helyzet. Hozzátette, felveszi a kapcsolatot a városi rendőrkapitánnyal, s próbálnak közösen megoldást találni a problémára.

Molnár Miklós, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője elmondta, hogy a hatóság statisztikai adatokkal rendelkezik a betörésekről, ez azonban nem biztos, hogy megegyezik a szubjektív látásmóddal. Hozzátette: az adatok alapján az adott környék bűnügyileg semmivel nem fertőzöttebb a szombathelyi átlagnál.
Kiemelte még, Szombathelyen egyébként az elmúlt hónapokban csökkenő tendenciát mutat a betörések száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!