Agrometeorológiai kutatások Kőszegen

Automata műszerekkel óránként mérik majd a levegő hőmérsékletét különböző magasságokban, illetve figyelik és regisztrálják a relatív nedvességtartalmat a szőlőtőkéken a termés magasságában.

MTI

Agrometeorológiai és talajvizsgálati kutatásokat végeznek a Nyugat-magyarországi Egyetem oktatóinak vezetésével Kőszegen, a kutatási programot az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében 400 millió forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam.

Puskás János professzor, az egyetem természettudományi karának tanára, a Magyar Meteorológiai Társaság (MTT) szombathelyi csoportjának elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, a kőszegi szőlő- és bortermelők régóta igénylik, hogy hasznosítható agrometeorológiai és talajvizsgálati kutatásokat szervezzenek tudományos háttérrel.
   
A kutatásban a Nyugat-magyarországi Egyetem Földrajz és Környezettudományi Intézet oktatói vesznek részt.
   
Az MTI értesülése szerint a támogatási szerződést ugyan már aláírták, de a pénz még nem érkezett meg, ezért a szükséges műszerek nagyobb részét csak ezután fogják beszerezni és a terepre kihelyezni.
   
A program során egyebek mellett folyamatosan, óránként mérik automata műszerekkel a levegő hőmérsékletét különböző magasságokban, illetve figyelik és regisztrálják a relatív nedvességtartalmat a szőlőtőkéken a termés magasságában. Talajmintavétel is történik a hőmérsékletmérések helyszínén. A műszeres vizsgálatok zöme tavasszal és nyáron történik, a talaj, illetve szükség esetén a bor nyomelem tartalmának meghatározása érdekében. A napsugárzás energiájának mérésére  úgynevezett hőfényképek készülnek.
   
Az eredményeket egy tudományos konferencián is közzéteszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!