Elkezdődött a karácsonyfa-börze

A megye minden részén elkezdődött a karácsonyfa-börze. A piacokon, a bevásárlóközpontokban, s akár az utcákon is kaphatunk fenyőfát. Nem árt azonban alaposan szemügyre venni a kínálatot, hiszen az ár mellett azt is figyelembe kell venni, hogy melyik bírja legjobban a benti körülményeket.

Bajdó BettinaÁltalában a fenyőket november végén kezdik kitermelni. Az erdészetekben, illetve a termelőknél még akár a földben kiválaszthatjuk a nekünk tetszőt. Ezek egészen biztosan nem hullatják le a leveleiket az ünnep napjaiban, hiszen a kivágás előtt sok csapadékot tudtak magukba szívni.

Teljesen kiszámíthatatlan a piaci kereslet

- A napokban kezdtük el kitermelni az Acsád és a Sárvár melletti telepünkről a fákat - mondta Bakó Csaba okleveles erdőmérnök, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.-  A telepeinken jegenye-, ezüst- és lucfenyőket termelünk. Nincs sok eladásra szánt fenyőfánk, mert a karácsonyfa-piacot inkább a magántermelők uralják. Teljesen kiszámíthatatlan a piaci kereslet, sosem tudni előre, hogy éppen milyen fajtájú fenyőre lesz kereslet. Lucfenyővel próbálkoztunk az előző években, egy ideig népszerű volt ez a fajta, ám visszaesett iránta a kereslet.

Az erdőgazdálkodási igazgató hozzátette, hogy arról nincs információjuk, hogy a magántermelőknek mennyi fa áll rendelkezésükre.

- Idén a lucfenyőnek nyomott az ára - folytatta az igazgató. - Pedig ez a hagyományos karácsonyfa. Nagyon jó az illata, s jól bírja a lakásban. Általában darabját 500-600 forintért lehet nagykereskedelmi áron eladni. Az ezüst- és jegenyefenyők már évek óta tartják értéküket, ezek is bírják a benti levegőt, ám az illatuk nem olyan jó, mint a lucfenyőé.

Bakó Csaba elmondta még, hogy odafigyelnek a fatolvajokra is. Idén szerencsére nem volt jelentősebb fenyőfalopás az erdészet területén. Köszönhető ez annak, hogy az erdészek folyamatosan járőröznek, s koncentrált, körbekerített helyen nevelik a fenyőfákat.

A legkeresettebb idén is a lucfenyő

Már Szombathely belvárosában is elkezdődött a fenyőfák árusítása. Az Órásház előtti téren sokféle fenyőfa várja újdonsült tulajdonosait.

-  Bajánsenyéről származnak ezek a fenyőfák - mondta Horváth Roland őstermelő. - Már több éve járok ki árulni, mindenféle fenyőfa megtalálható a kínálatomban. A legkeresettebb idén is a lucfenyő, de egyre többen viszik a földlabdás fákat is. A lucfenyő métere 1500 forint, ez a legolcsóbb, bizonyára ezért a legkelendőbb. Az ezüstfenyő ennél jóval drágább, négyezer forint métere, a nordmann méteréért pedig ötezer forintot kérünk.

Az őstermelő jó tanácsokat is adott a favásárlóknak: ha lehet, akkor ne rakjuk radiátor, kályha mellé a fenyőfákat, mert hamar ledobhatják a tűleveleket.  A legjobb, ha olyan tartónk van, mibe vizet is lehet tölteni, ez akár két héttel is meghosszabbíthatja a fák élettartamát a lakásban.

- A lucfenyő általában két hetet bír ki a lakásban - fűzte hozzá az őstermelő. - A nordmann akár négy hetet is, az ezüstfenyőt pedig átlagosan három hétig lehet lakásban tartani. A földlabdás fákat karácsony után ne ültessük ki azonnal, mert nem tesz jót nekik a hirtelen hőmérsékletkülönbség. Ha lehet, akkor vigyük le a pincébe, vagy tegyük ki a garázsba pár hétre a kiültetés előtt.


Érdemes vízzel táplálni

A szakemberek elmondták, hogy a fenyők között az egyetlen a lucfenyő, amelyik frissen vágottan képes vizet felvenni, ezért száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani. Az ezüstfenyőt nem érdemes vízzel táplálni, mert a tűi megszáradnak és lehullnak. A nordmannfenyő levelei az ágon maradnak még megszáradva is. A duglászfenyő narancsillatú levelei megszáradva sem hullnak le. A hosszú levelűek többsége kis faként nem mutat jól, de legalább nem hullik.
 

A múltat idézi fel (jegyzet)

A családban évek óta hagyomány, hogy a kis erdőrészünkben közösen választjuk ki a fát. Már a választás előtti napon összedugjuk a fejünket, hogy ki, melyen fát szeretne látni a nappaliban. Már ezen vita robban ki, mert a család egyik fele kisebb fenyővel is beérné, míg a másik fele terebélyes, plafonig érő fára vágyik. Bevallom, én ez utóbbiak csoportjába tartozom. Gyerekkoromban, a nagyszülői házban is mindig plafonig érő fa volt. Csodájára jártam a színes égőkkel, díszekkel, szaloncukrokkal díszített karácsonyfának. Nekem mindig ezt a hangulatot varázsolja a jelenbe a plafonig érő fa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!