Finiséhez érkezett a kőszegi Jurisics tér felújítása

Néhány hete úgy volt: ha az időjárás engedi, akkor jóval a határidő előtt, novemberben befejeződik a kőszegi Jurisics tér és környéke felújítása. Az időjárás kedvező volt, de még kell másfél hét.

Némethy Mária

Március óta tartanak a felújítási, átépítési munkálatok Kőszeg történelmi belvárosában. A kockakövek bontásával kezdődött el a nagy munka. Az első ütemben a Városház utcát, majd a Jurisics teret a Táblaház utcáig kezdték átépíteni, burkolni, a második ütemben következett a Rajnis, a Táblaház és a Schneller utca. A két ütemmel párhuzamosan a Diák közben és a várárokban is folytak munkálatok, amelyek lassan a finiséhez érkeznek.

Néhány hete úgy volt: jóval a megadott határidő előtt, már novemberben befejeződnek a munkálatok. Nem így történt. 

- Az időjárás kedvező volt, sem eső, sem hó nem hátráltatott bennünket, de mindig vannak olyan kis történések, amelyek lassították a munkavégzést - magyarázza Szemes Tibor mérnök, a kivitelezés irányítója.

A héten elkészült a Schneller utca burkolata. A legtöbb gondot a Rajnis utca vége okozza a kivitelezőknek,   itt van még munkájuk. Ezt jövő héten burkolják majd le, a Chernel utca Európa-ház felöli részén pedig kockaköveznek. 

Közben növényeket is telepítettek a téren,  ezt sok kőszegi jónéven vette, kihelyezik a hulladéktárolókat és a  kerékpártárolókat is. Szemes Tibor szerint körülbelül másfél hétig tartanak még a munkálatok. Persze csak akkor, ha engedi az időjárás.

A hét eseménye volt a barokk  Mária-szobor visszahelyezése a Jurisics-téren. A mérnök elmondta: bár nem a kivitelezők hibájából dőlt le, de a restaurálás több milliós költségét ők vállalták, mert az egyháznak  amelynek tulajdonában van a szobor nem volt a szoborra biztosítása, az önkormányzatnak pedig pénze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!