Időkapszulát helyeztek el az Iseumban

A jövőnek üzen a város a csütörtökön az Iseumban elhelyezett időkapszulával. A Szombathelyi történelmi-régészeti városrész kialakítása második üteme hamarosan a végéhez ér.

Merklin Tímea

- Az 1,8 milliárdos projektnek majdnem a végéhez értünk, már csak az Iseum Savariense belső felszerelésének beszerzése, a bemutatás lehetőségeinek technikai megteremtése van még hátra. Utána kerülnek be a műtárgyak. 1,3 milliárd forintnál több volt a pályázati pénz, a többi a város hozzájárulása - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester. Később hozzátette: a fenntartásra ötéves kötelezettség-vállalása van a városnak. - Addig kötelességünk megteremteni a fedezetet. De aztán bárki lesz is a tulajdonos - a múzeumi tevékenység a jövőben állami gondoskodás alá kerül -, meg kell szerezni majd hozzá a fedezetet, mert az Iseum Szombathelynek, Magyarországnak, az emberiségnek is meghatározó érték.

- Az a célunk, hogy az Iseum kiszolgálja a régészszakmai, és a közösségi igényeket - fűzte hozzá Lazáry Viktor alpolgármester.

- Az Iseum rekonstruktív bemutatás, nehezen tudta elfogadni a műemléki szakma. Speciális feladat volt, szokatlan építészeti eszközökkel, technikai megoldásokkal. A városnak még soha nem volt olyan projektje, aminél ennyi megismétlendő közbeszerzési eljárást kellett lefolytatni, mint az Iseum. A környezetépítést is nehezen vittük sikerre, de a végeredmény méltó az Iseumhoz - mondta Lakézi Gábor, a városüzemeltetési osztály vezetője. 
A befejezés határidejét 2012. április 30-ra sikerült módosítani.

Csapláros Andrea igazgató és Sosztarits Ottó szakmai vezető régészeti szempontból értékelték a rendkívüli munkát, amely lehetővé tette az Iseum mai megjelenítését. Majd a városvezetők időkapszulát helyeztek el az Iseumban: benne pénzérmék, aznapi újságok, műtárgymásolatok, és az Iseumot bemutató dokumentum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!