Lejár az ultimátum, tömeges orvoselvándorlás kezdődhet

Lejár az az ultimátum, amelyet a Magyar Rezidens Szövetség adott a kormánynak az orvosok bérének rendezésére. Egy decemberi adat szerint eddig közel 2600 orvos csatlakozott az akcióhoz, és helyezte letétbe a felmondólevelét.

Bajdó Bettina

A májusban meghirdetett országos akcióval a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) arra ösztönözte az egészségügyben dolgozó csaknem 10 ezer 500 orvost, hogy december 31-ig helyezzék letétbe felmondóleveleiket. Ezek akkor fognak aktiválódni, ha a kormányzat és a rezidens szövetség között nem történik érdemi megállapodás. A kezdő orvosok érdekvédelmét képviselő szervezet elvárása, hogy az orvosok bére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés háromszorosát, a munkakörülmények javításával pedig állítsák meg az orvosok elvándorlását. A Magyar Orvosok Szövetsége is elindított egy külön akciót, ennek során  az orvosok aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy januártól nem vállalnak önként túlmunkát. Ehhez az akcióhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége is csatlakozott.
 
Papp Magor, az MRSZ vezetője szerint, ha nem is a jövő héten, de Magyarországon is kialakulhat olyan helyzet, mint Szlovákiában, ahol  december elején 1200 kórházi orvos felmondása lépett életbe, miután a kormány és az Orvosi Szakszervezeti Szövetség tárgyalása megegyezés nélkül zárult. A szakszervezetek végül elfogadták a kormány legutolsó béremelési ajánlatát, míg a kormányzat törvényes garanciákat vállalt ennek teljesítésére.
Egy nyári adat szerint a Markusovszky kórházban  26 rezidens dolgozik, 9-en 2009-ben, 17-en pedig 2010-ben végeztek az egyetemen. Szakorvos-jelöltből pedig 49-en látnak el munkát az intézményben. A felmondónyilatkozatok viszont nem csak a kezdő orvosokra vonatkoznak. 

Egyelőre nem tudni, hogy a megyében pontosan hány orvos helyezte letétbe a nyilatkozatát. Az MRSZ eddig egyetlen adatot publikált, miszerint a Veszprém megyei kórházban a dolgozók csaknem kétharmada tette meg ezt.  Papp Magor szerint a veszprémi adat általános tendenciának tekinthető: más kórházakra is jellemző ez az arány. Vannak olyan szakterületek, ahol mindenki, míg máshol az egészségügyi dolgozók 80-90 százaléka helyezte letétbe a felmondását.

A kórházak vezetői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az üggyel kapcsolatban. Annyit elárultak, hogy készenlétben vannak, de nem akarták elárulni, hogy milyen intézkedéseket vezetnek be, ha tömegesen mondanának fel az orvosok, Azt sem tudták megmondani, hogy nagyjából hány dolgozójukat érinti a felmondás, ugyanis erről sem jogilag, sem pedig a gyakorlatban nem értesülhettek. Arra számítanak, hogy január 2-án reggel megkapják a felmondónyilatkozatokat, ám számolnak még a két hónapos felmondási idővel.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  minden kórházat utasított egy vészforgatókönyv kidolgozására, amennyiben nem tudnák az ellátást biztosítani. Megtudtuk, ha a felmondások a jövő héten életbe is lépnének, az orvosok felmondási ideje miatt január 1-gyel biztos, hogy nem lesz még fennakadás, az orvoshiány először az ügyeletnél jelenthet majd problémát.

A rezidensek levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy mihamarabb rendeződjön közöttük a helyzet. A kormány is készül a vészhelyzetre: a hírek szerint akciótervet akarnak kidolgozni. Ennek célja egyrészt, hogy ne alakuljon ki olyan helyzet Magyarországon, mint Szlovákiában, ahol tömegesen mondtak fel orvosok, másrészt, hogy ne maradjanak ellátatlanul betegek. A tervben szerepel például a megyei egészségügyi védelmi bizottságok felállítása is.

A helyzet szinte óráról órára változik. Csütörtökön délelőt Szócska Miklós bejelentette, hogy 27 milliárd forint jut még idén a kórházak konszolidációjára, míg Papp Magor arról beszélt a szakállamtitkárral folytatott délelőtti egyeztetés után, hogy a "rezidenszövetség megfontolandó ajánlatot kapott a tárcától", amit az elkövetkezendő 36 órában a legszélesebb körben megvitatnak és megválaszolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!