M86: átadják az enesei elkerülőt

Az előzetes tervek szerint 2016 júliusára készül el a Szombathely és Győr között húzódó új nyomvonalú autóút, melynek legújabb szakaszát szerdán adják át Enesénél.

Kelemen Attila

A leendő M85-86-os gyorsforgalmi út legújabb szakaszát, az enesei elkerülőt szerdán adják át a forgalomnak - közölte Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs vezetője.

Ugyan Győr-Moson-Sopron megyében ez az első, ám a két megyeszékhelyt összekötő nyomvonalon a váti és a szelestei elkerülővel már a harmadik olyan útszakasz, melyet használhatnak az autósok.

A most átadott elkerülőhöz előre láthatólag 2014 végére tudnak csatlakozni két újabb útszakasszal, melyekkel Csornát kötik össze Győrrel. A Szombathelyről Győrbe tartó autósokat kevésbé közömbösen érintő csornai elkerülő munkálatai jelenleg az első ütemnél tartanak: a területszerzési feladatok befejezéshez közelednek. A kivitelezői szerződéskötés várható időpontja 2014. I. negyedévében lesz, a tervezett átadás 2016 júliusára várható.

Csorna déli részétől a vasi megyehatárig tartó szakasz előkészítése egyben történik egészen a már elkészült Szeleste elkerülőig. A 41 km hosszú kétszer kétsávos gyorsforgalmi út rendelkezik építési engedéllyel. Várhatóan még idén decemberben megtörténik a kiviteli tervek átadása. A területszerzés már megkezdődött, az értékbecslés folyamatban van. Az építés befejezése várhatóan 2015. első félévében lesz.

A gyorsforgalmi út egyetlen kérdőjelét a Szombathely-Vát szakasz jelenti, amelynek a kivitelezése a vállalkozó pénzügyi problémái, majd csődje miatt 2010. októberében leállt. A NIF Zrt. a projekttel kapcsolatos társszervezetekkel együtt 2011. augusztus eleje óta azon dolgozott, hogy megteremtsék a szükséges pénzügyi és műszaki feltételeket ahhoz, hogy a 86. számú főút ezen szakaszának építése minél hamarabb újraindítható lehessen. Új kivitelezőre vonatkozó közbeszerzési eljárást a közeljövőben tervezi kiírni a NIF Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!