Négy vagyonosodási vizsgálatból három célba talál Vas megyében

Évről-évre egyre kevesebb, de hatékonyabb vagyonosodási vizsgálatot végez az adóhatóság. Megyénkben október végéig 124 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg. A tapasztalatok szerint a vizsgált esetek háromnegyedében találnak eltitkolt vagyont.

Kiss Tamás

Az adóhivatal idei irányelveiben is szerepel a magánszemélyek személyi jövedelemadójának vizsgálata, vagyis, hogy adózott bevételük fedezetet jelentett, illetve jelent-e a kiadásaikra. Az idei évben országos szinten körülbelül ezer esetben veszik górcső alá, hogy a kiválasztott személy vagyongyarapodása (vagyonosodása) az adózott jövedelméből történt-e. A vizsgálatok száma amúgy Vas megyében (is) évről évre csökkenő tendenciát mutat: például 2008-ban, október végéig 196, 2009-ben 105, tavaly 74, az idei év ugyanazon időszakában viszont már csak 29 ellenőrzésre került sor. Ezzel együtt persze egy másik folyamatra is érdemes odafigyelni, nevezetesen arra, hogy amíg 2008-ban 60,2 százalékos, idén már minden korábbinál jobb, 75,9 százalékos volt a találati arány. Ahol tehát keres, ott általában talál is az adóhatóság!

A szervezettől kapott tájékoztatás szerint a NAV Vas Megyei Adóigazgatósága az idei évben eddig 124 millió forint adókülönbözetet állapított meg személyi jövedelemadó és járulék adónemben. Ez vizsgálatonként átlagosan 4,3 millió forint feltárt adókülönbözetet jelentett.

Mint azt ugyancsak megtudtuk: Vas megyében az idén jogerőre emelkedett megállapítások közül 23,3 millió forintos volt a legnagyobb jogerős adóhiány.

Az adóigazgatóság szakemberei szerint egyébiránt egyre jellemzőbb, hogy az ellenőrzött magánszemélyek a vagyongyarapodás forrásaként családi, baráti, továbbá külföldi magánszemélyektől származó kölcsönöket neveznek meg. Mint megtudtuk: a NAV természetesen a kölcsönt nyújtó belföldi magánszemélyek esetén kapcsolódó vizsgálatot, a külföldiek esetén pedig nemzetközi megkeresést kezdeményez.

Természetesen arra is kíváncsiak voltunk, hogy mi alapján választják ki a revízió alá vont adózókat.

A NAV 2011. évi ellenőrzési irányainak megfelelően a korábbiaknál hangsúlyosabb kockázatkezelés és célirányosabb kiválasztás alapján - az eltitkolt jövedelmek feltárása érdekében - az idei évben is vizsgáljuk a magánszemélyek jövedelmeinek és vagyongyarapodásának, illetve életvitelre fordított kiadásainak összhangját, felelte érdeklődésünkre a megyei szervezet, hozzátéve: különösen indokolt személyi jövedelemadó vizsgálat lefolytatása a vállalkozások pénzforgalmi számlájáról jelentős összegű készpénzt felvevő, de annak vállalkozási célú felhasználását igazolni nem képes, az adócsalás gyanús ügyletekkel érintett magánszemélyek, valamint a jelentős hátralékkal felszámolásra került cégek tulajdonosai, képviselői körében.
 
Mindezek mellett - a korábbi évek gyakorlatának megfelelően - a kiválasztásnál a gazdasági társaságoknak nyújtott tagi hitel, nagy értékű ingatlan, ingó vásárlás is szempont lehet, továbbá közérdekű bejelentés nyomán is elindul a NAV, ha az abban jelzetteket az ellenőrzési szakterület által elvégzett kockázatelemzés megerősíti.

A magánszemélyeknek rendszeresen, jelentős összegű kölcsönt nyújtó adóalanyok is vagyonosodási vizsgálatra számíthatnak, közölte lapunkkal az adóigazgatóság, amely végül ismét nyomatékosította: a hatékony kiválasztásnak köszönhetően a revíziók százalékos megállapítási aránya az évek során folyamatosan növekedett: a megyében végzett idei vagyonosodási vizsgálatok közel 76 százaléka zárult megállapítással.

A témával kapcsolatosan több, a korábbi években ellenőrzött magánszeméllyel is szót váltottunk, akik rendkívül udvariasan, de  elhárították érdeklődésünket. Érdekes módon még azok is, akiknél mindent rendben talált az adóhatóság...

Nem árt szerződést kötni

Sokan családi, rokoni, baráti kölcsönből, illetve ajándékba kapott pénzből oldják meg devizahitelük végtörlesztését. A gazdasag.hu szakértői szerint előbbinél nem árt szerződést kötni, utóbbinál pedig körültekintően kell eljárni, mert adott esetben súlyos összeget kell megfizetni illeték formájában a vagyonszerzéshez kapcsolódóan, és bejelentési kötelezettséget is teljesíteni kell az adóhatóság felé. Maga a végtörlesztés adó- és illetékmentes, ha viszont annak forrása ajándékból származik, akkor jelentkezhet illetékfizetési-, illetve bejelentési kötelezettség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!