Nem mindegy, milyen színű a plakett - kategóriát is lehet váltani

A ködös időben többször rémisztgették az autósokat a szmogriadóval, s azzal, hogy le kell mondaniuk kocsijuk használatáról. Olyan közlekedőket is, akikre már nem vonatkozik a tilalom hatálya.

Fejér Megyei Hírlap

Korábban nemigen foglalkoztak az autósok azzal, hogy fekete, piros, kék vagy  zöld matricát ragasztottak járművükre a műszaki vizsgán. A lényeg, hogy az érvényes legyen. A szmogriadó  sokakat ráébresztett,  fontos  a plakett színe. Egy  2010 januárjában hatályba lépett rendelet lehetővé teszi egyes autók számára, hogy jobb környezetvédelmi kategóriába lépjenek fel.  Néhány korosabb autónál  a forgalmi cseréjével  mentesülni lehet a szmogriadókor érvényes forgalmi korlátozás alól.  De sokan a műszaki vizsgán szembesülnek azzal, hogy autójuk kedvezőbb környezetvédelmi kategóriába sorolható.

 A Nemzeti Közlekedési Hatóság tájékoztatása szerint a 61990. KöHÉM rendelet meghatározza  a gépjárművek környezetvédelmi besorolását. A rendelet az elmúlt 15 évben módosult, megváltoztak benne  a kategória-besorolások. A korábban 2-es környezetvédelmi besorolású jármű  a tulajdonos, üzembentartó kérésére  meghatározott feltételek teljesülése esetén 4-es környezetvédelmi osztályba sorolható át. Azaz  az 1996. január elsejét követően az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes államban újként forgalomba helyezett katalizátoros, szabályozott keverékképzésű, Otto-motoros gépkocsit az ENSZ-EGB 83.02B. jelű jóváhagyási jellel ellátottnak kell tekinteni és a forgalomba helyezés engedélyezésekor, illetőleg a gépkocsi üzemben tartójának kérelmére a 4. környezetvédelmi osztályba kell besorolni, átsorolni - derült ki a hatóság tájékoztatásából.

 A környezetvédelmi besorolás megváltozása a nyilvántartás módosítását, a forgalmi engedély cseréjét szükségessé teszi, amit az okmányirodában kell intézni. Ebben az esetben a műszaki megvizsgáláskor műszaki adatlapot adnak az okmányirodai ügyintézéshez, és a gépjárműre nem ragasztanak környezetvédelmi plakettet. A vizsgálóállomások kötelessége az ügyfeleket tájékoztatni. Csak kérelemre kell a járművet átsorolni. Ilyen esetben a jármű piros helyett kék  plakettet kap, szmogriadó esetén   is  közlekedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!