Ősi mesterséget tanulnak: zsúpolás és csuhézás tanfolyam indul

Egy már félig elfeledett falusi mesterséget, a zsúpfedél készítést lehet elsajátítani a Martineum Felnőttképző Akadémia januárban induló 640 órás képzésén.

Tersztyánszky Krisztina

A hiánypótló képzés a hét szlovén és négy magyar szervezet együttműködésével zajló Kézműves Akadémia  részeként valósul meg. A hagyományos népi mesterségek továbbéltetését szolgáló  projekt keretében indult már  fazekas tanfolyam, egy másik képzés pedig a csuhéval  tanítja meg bánni az érdeklődőket.

A januárban induló képzés keretében a zsúpolás  fortélyaival ismerkedik meg egy tizenöt fős csoport. Ezt nem tanítják oktatási intézményben, holott a műemlék épületek, tájházak felújításánál gyakran van igény a hagyományos tetőfedéshez értő mesterekre.

A Martineum Felnőttképző Akadémia tanfolyamán autentikus mesterek tanítják a zsúptető készítés mozzanatait. A  képzés hetven százalékát kitevő gyakorlati foglalkozások a szombathelyi múzeumfaluban és az Oszkói Hegypásztor Kör pincéinél lesznek. A jelöltek az alapvető tetőfedési ismeretek mellett tanulnak arról is, hogyan rendezzék be saját műhelyüket, indítsák el önálló vállalkozásukat.

Zágorhidi Czigány Ákos, a projektpartner Hegypásztor Kör vezetőségi tagja elmondta, hogy a zsúptető készítés egyelőre nincs mesterségként dokumentálva, így az itt végzők a vizsga után tanúsítványt kapnak. Lesznek, akiknek  megélhetést jelent majd a  tanult ismeret, hiszen skanzenek felújításánál, karbantartásánál akad munka bőven. De várnak hobbi szintű érdeklődőket is. 

- A mesterséget nem csak átadni szeretnénk, hanem megtalálni annak helyét a mai világban. Várjuk  az olyan elképzeléseket, melyek a zsúpfedést mai építmények  padok, kültéri pihenőhelyek, madáretetők  részeként éltetnék tovább - hangsúlyozta a hagyományőrző egyesület képviselője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!