Pintér: a közfoglalkoztatás lehetőségeit jobban ki kell használni

A kormánytagok és a szakpolitikusok országjárása során péntek este Kőszegre érkezett Pintér Sándor. Félórás sajtótájékoztatót tartott, majd zártkörű fórumon vett részt.

Némethy Mária

Pintér Sándor belügyminiszter péntek este félórás sajtótájékoztatót tartott Kőszegen, a Hotel Irottkőben. Ennek nagyobbik felében tájékoztatást adott arról, mi mindent csinált az általa vezetett minisztérium  kormányra kerülésük óta.

Legproblémásabbnak a közrendet tartották, azt, hogy nem az szedte le a gyümölcsöt, aki megtermelte. Ezért módosították a szabálysértési törvényt, amelyben  nem pénzbírság, hanem elzárás sújtja az elkövetőket. Megemlítette a Sajó-Hernád árvizet, amely 17 települést fenyegetett, elmosta a védműveket, majd a tavaly októberi vörösiszap-kataszrófát, ahol óriási szervezőmunkát végeztek a belügyesek.

Szólt arról is, hogy szigorították a Büntető Törvénykönyvet  (három csapás törvény). A rendőrképzésről elmondta: 3600 rendőrt beiskoláztak, mert az a cél,  minél több körzeti megbízott dolgozzék majd.

Pintér Sándor kiemelte: jövőre 200 ezer embernek szeretnének munkát adni a közfoglalkoztatásban, de csaknem háromszor ennyi, 595 ezer ember is dolgozna hasonló keretek között. A miniszter  közölte: azok közül, akik bekapcsolhatók a közfoglalkoztatásba, sokan rendelkeznek az élet sok területén használható szakképzettséggel, de a diplomások sem ritkák közöttük.

Pintér Sándor elmondta: egy  az élethelyzete miatt éppen munka nélkül lévő embernek sokszor semmivel sem rosszabb a szaktudása, mint annak, aki hasonló munkaterülerületen dolgozik, ezért nem szabad lebecsülni a közfoglalkoztatást,  arra kell törekedni, hogy az abban lévő lehetőségeket minél jobban kihasználják.

A közfoglalkoztatási mintaprogramban résztvevők itt Vasban kitakarították a határnyiladékokat, amelyek évtizedek óta nem voltak rendbe téve. Ezzel a nemzetközi elvárásoknak is megfelelünk - szögezte le Pintér Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!