Rezidensek felmondása: felkészültek az orvoshiányra a kórházak

Bármekkora is lesz januártól az orvoshiány, az általános ügyeleti ellátást mindenképpen biztosítják a kórházak - mondta el dr. Rácz Jenő a rezidensek várható felmondása kapcsán.

Varga Domokos Péter

Egy egészségügyi intézménynek mindig kell forgatókönyvvel rendelkeznie arra az esetre, ha nem várt esemény következik be - fogalmazott a Magyar Kórházszövetség elnöke. Rácz Jenő kifejtette, fel kell készülniük arra a helyzetre, hogy január 1. után aktiválódnak a rezidensek ügyvédi letétbe helyezett felmondó nyilatkozatai. Ha a vártnál jóval kevesebb rezidens mond fel, akkor csak a területen kívülről érkezők ellátását korlátozzák, a kórházak ellátási kötelezettségét ez nem érinti.

Ha nagyobb lesz az orvoshiány, a sürgősségi, az onkológiai, gyermek-, és a pszichiátriai ellátást változatlan formában működtetik tovább, míg a többi esetben ügyeleti ellátási szintet léptetnek életbe. Ha olyan nagy lesz a baj, hogy ezeket az ellátásokat sem tudják biztosítani, akkor arra kényszerülnek, hogy a folyamatos ellátásban általános ügyeleti szintet vezessenek be - közölte Rácz Jenő.

Ha netán akadna olyan intézmény, ahol ezt sem tudják megtenni, ott a kisegítik egymást a kórházak. Saját hatáskörben az intézmények csak arról dönthetnek, hogy nem fogadják az ellátási körzeten kívülről érkezőket, az összes többi esetben hatósági engedélyezésre van szükség.

Rácz Jenő elmondta, a rezidensek által megszabott határnap ugyan január 1., de a következményekkel legkorábban csak a munkaszerződésekben kikötött felmondási idő - általában egy vagy két hónap - eltelte után kell számolni.

Azonnal megoldandó probléma akkor lesz, ha a rezidensek - ígéretükhöz híven - nem vállalnak önként túlmunkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!