Tippek, hogy ne legyen terhes gyomrunknak az ünnep

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik az egészséges táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgás. Mi, magyarok egyikben sem állunk valami túl jól. Az ünnepek idején meg főleg nem

Vas Népe

A karácsony elsősorban egy lelki ünnep, de a mi kultúránkba hozzátartozik az eszem-iszom, a lakomázás. Megfejelve azzal, hogy az ünnep előtt zajlanak a hagyományos disznóvágások és a borfejtések is. Ezt nem lehet megváltoztatni, talán nem is kell, de az étkezést tartsuk egyfajta racionális kontroll alatt - mondta dr. Vándorfi Győző a Veszprém megyei kórház diabéteszcentrumának vezetője laptársunk, a Napló megkeresésére.

A szakember, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az informed.hu az  alábbi tanácsokkal lát el bennünket az ünnepi evészet terén:

 - Alacsony  kalóriatartalma és az érelmeszesedés ellen hasznos omega-3 zsírsav miatt fogyasszunk halat
- Kenyeret vagy egyáltalán ne, vagy csak nagyon keveset együnk
- Sokkal egészségesebbé tehetjük a hagyományos húsételeket, ha zöldségköretre cseréljük a krumplit és rizst
- Kis adagokat készítsünk, süteményformákból kisebbet válasszunk
- Kevesebb százalékkal - Krémekhez 1,5%-os tejet, rétesbe, süteménybe tölteléknek sütőtököt, gyümölcsöket, 0,1-1,8%-os joghurtot joghurttortákba, és próbáljuk a fehérliszt felét teljes kiőrlésű liszttel helyettesíteni, ez jobban eltelít, így kevesebbet fogunk belőle fogyasztani.
- A levesek, mártások habarásához használjunk kefirt, 12 százalékos tejfölt vagy 1,5 százalékos tejet.
- Mértékkel hódoljunk az édes élvezeteknek - Helyezzük előtérbe a zsírszegény eljárásokat, pároljunk, grillezzünk, ha pedig sütünk-főzünk, akkor azt teflon- vagy cserépedényben, sütőzacskóban tegyük.
-Ne díszítsük túl az édességeket, a kávét. Bár jól mutat a tejszínhab, a csoki reszelék, sok-sok kalóriát megspórolhatunk ezek mellőzésével.
- Karácsony másnapján laza, könnyed ételeket fogyasszunk, ne terheljük a gyomrunk
- Némi vörösbor pedig nem árt, sőt:  kitűnően elősegíti az emésztést, jó hatással van az erekre, flavonoidokat, antioxidánsokat is tartalmaz.
- Ne együnk egyszerre sokat, inkább naponta többször és keveset együnk.
- A mozgásra is szakítsunk időt. Ha más nem, tegyünk kellemes sétát.

És végül, de nem utolsó sorban: az ünnepről  megmaradt „sütiket” nem kell pár nap alatt megenni, csak azért, hogy meg ne maradjon Fagyasszuk le! 
 


Receptek a ZH Konyhájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!